Foto: Adam Jones, Ph.D., Flickr

Ze geven workshops tegen al Qaida propaganda en laten zich niet afschrikken door de risico’s van hun strijd voor een meer gematigde islam. Een groeiend aantal Britse moslima’s bestrijdt het islamitisch extremisme.

In opstand komen tegen het extremisme is al niet makkelijk en voor moslima’s zeker niet. Tehmina Kazi, directeur van de Britse Moslims voor de Seculiere Democratie (BMSD), werd zelf bedreigd toen ze een met de dood bedreigde imam verdedigde die vond dat de evolutietheorie en islam prima samengaan. Toch houdt ze vol. De campagnes van BMSD zijn zowel gericht tegen islamitisch extremisme als tegen islamofobie.

Sara Khan zette twee jaar geleden de organisatie Inspire op. Kahn zegt dat ze genoeg heeft van de traditionele, door mannen gerunde moslim-organisaties. “Moslima’s zijn gefrustreerd met het leiderschap. We hebben meer vrouwen in het debat nodig, dat zal een hele nieuwe dimensie geven. Kahn geeft aan waarom vrouwen centraal staan in de strijd tegen het extremisme: ‘Vrouwen vormen de normen en waarden van kinderen’. Inspire geeft dan ook workshops om moeders te sterken in de strijd tegen Al-Qaida propaganda en de argumenten van extremisten die hun kinderen mee naar huis nemen.

Andere actiegroepen zijn de Cheerleaders Tegen Alles, een groep die humor als middel gebruikt, en de English Defence League (EDL), een extreemrechtse anti-islamistische organisatie. Ex-EDL leden die niet meer zo extreem-rechts zijn hebben zich aangesloten bij de Cheerleaders en vormden samen de organisatie The Nice Ones.

Bron: The Guardian, Welingelichtekringen

Lees ook:
Flexibele vrouw wil 35% meer werken

Facebook topvrouw: “Vrouwen onderschatten hun eigen mogelijkheden”

Nieuwe werkers ongelukkig thuis