Bron: JenK (Flickr.com)

Een goed begin is het halve werk en zonder koffie geen goed begin van de dag. Toch hebben de stijgende voedselprijzen nu ook effect op onze zwarte motor. Met name de oogsten van de arabicaboon, de meest gebruikte koffieboon, vallen de laatste jaren tegen als gevolg van klimaatverandering.

Boerderijen slecht verzorgd en verlaten
Een stijging van de koffieprijzen kan een negatief effect hebben op de Fair Trade contracten die worden afgesloten met koffieboeren. Deze contracten houden betere lonen en strengere milieunormen in. Sommige producenten zullen de contractvoorwaarden niet meer kunnen naleven, waardoor ze niet willen investeren in koffieplantages. Voorbeelden hiervan zijn veel boerderijen die slecht verzorgd of zelfs verlaten zijn, aldus Silvio Cerda, executive director van Red Cafe, een organisatie voor kleinschalige koffieproducenten in Latijns-Amerika.

Maatregelen
Fair Trade International (FLO) heeft maatregelen genomen om de fair trade boeren te redden van een financiële ondergang. Ze stabiliseren de normen voor fair trade koffie, wat meer winst garandeert en boeren beschermt wanneer de prijzen dalen. Daarnaast heeft de Fairtrade Foundation een offensief ingezet dat kleine boeren in Afrika en Zuid-Amerika aanzet tot het planten van bomen om hun omgeving beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zo kunnen koffieboeren er zelf voor zorgen dat de temperatuurstijging in hun omgeving beter beheersbaar blijft.

Bron: foodnavigator.com, planetgreen.discovery.com, hetkanwel.nl

Lees ook:
Nieuwe werkers ongelukkig thuis
Maak je moeder blij met duurzame cadeaus
Belgen zetten koeien op dieet tegen opwarming van de aarde