Foto: berr.e, via Flickr

Wetenschappers van de Utah State University zijn bezig met het ontwikkelen van methodes om elektrische voertuigen al rijdend op te laten laden. Hierdoor is langdurig stilstaan om de accu op te laten niet meer nodig. Ook al staat deze ontwikkeling nog in haar kinderschoenen, in de toekomst moet dit het elektrisch rijden een stuk interessanter maken.

Door oplaadplaten in het wegdek te bouwen die werken met behulp van inductie kunnen dankzij de Amerikaanse wetenschappers elektrische auto’s rijdend worden opgeladen. Wanneer deze techniek werkt daalt ook de behoefte voor openbare oplaadpunten. Daarnaast verwachten wetenschappers het constant opladen van de accu ervoor kan zorgen dat de grootte van de accu tot 80% kan afnemen zodat het gewicht en de prijs van de auto ook dalen. Het is dan echter wel noodzakelijk dat de auto’s ook thuis en op het werk worden bijgeladen.

De Amerikaanse wetenschappers hebben als eis gesteld auto’s op te laden die maximaal 120 km/u gaan. Met die snelheid verblijft een auto maar 30 milliseconde op de oplaadplaat. Het is dus van het grootste belang dat de oplaadplaat snel aan- en uit geschakeld kan worden. Er zijn echter nog wat technologische doorbraken nodig voordat dit scenario werkelijkheid wordt.

De kosten van het aanbrengen van de oplaadpunten in een wegdek wordt geschat tussen de $1 en $1,5 miljoen per kilometer wegdek, maar dit kan volgens de onderzoekers worden terugbetaald met het heffen van tol.

Hoewel het plan nog geen vaste vorm heeft, is dit wel een ontwikkeling die interessant is om in de gaten te houden. Mocht dit niks worden dan is het nog altijd mogelijk om alle wegen van hoogleidingen te voorzien.

Bron: txchnologist
Foto: berr.e, via Flickr

Lees ook:
Nederlanders verwachten niet snel over te stappen op elektrische auto
Opladen langs de weg
Google krijgt eerste draadloos oplaadstation

Meer duurzaam nieuws clubvan30.nl