Foto: SCA-Svenska-Cellulosa-Aktiebolaget, Flickr

AIDS en malaria zijn samen goed voor bijna drie miljoen doden per jaar. Elk spoor dat leidt naar een mogelijk medicijn tegen een van beide ziektes, is daarom uitgesproken optimistisch nieuws. Deze week bleek dat de ziektes niet alleen hun dodelijkheid delen, maar ook enige moleculaire overeenkomsten. Die lijken er nu voor te zorgen dat met één medicijn zowel AIDS als malaria te bestrijden zijn. Het gaat dan om het middel HIV protease inhibitoren. Dit zorgt er voor dat de ontwikkeling van HIV beheersbaar blijkt, en het lijkt ook de ontwikkeling van malaria te remmen.

Van een heel andere orde, maar daarom niet minder optimistisch, was het nieuws dat kinderen en volwassenen eindelijk echt schone billen krijgen. De Nederlandse fabrikant Van Houtum heeft namelijk het eerste Cradle to Cradle (C2C) gecertificeerd toiletpapier ter wereld geproduceerd: Satino Black . Het is CO2-neutraal toiletpapier op basis van honderd procent gerecycled papier en een milieuvriendelijk productieproces. Toch is het wc-papier net zo zacht en wit is als normaal toiletpapier. Aangezien we hele bossen door het toilet spoelen en de schade van WC-papier aan het milieu groter is dan die van een benzineverslindende Hummer, valt te hopen dat Satino Black snel veel concurrentie krijgt.

VN: Groene energie wordt een klapper

Nu de zonnepanelen net zo snel op de daken groeien als de bladeren aan de bomen, groeide bij mij al het idee dat duurzame energie sterk in opkomst is. En die indruk wordt deze week bevestigd door de Verenigde Naties (VN). In een nog niet gepubliceerd rapport van het IPCC waar persbureau Reuters de hand op wist te leggen, stelt de VN dat de kosten voor energie uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind fors zijn gedaald en dat serieuze technologische doorbraken er voor zullen zorgen dat het rendement van duurzame energie sterk zal stijgen. De discussie over kern- en kolenenergie zou over 10 jaar wel eens heel gedateerd kunnen zijn.

Tenslotte opmerkelijk nieuws op hetkanWel deze week: slagers bleken op tarwe gebaseerde hamburgers lekkerder te vinden dan de van vlees gemaakte alternatieven. Bij een hamburgersmaaktest kozen 20 slagers unaniem voor de hamburger die deels plantaardig was. De hamburger gemaakt van tarwemeel deed blijkbaar niks af aan de knapperige malsheid van de hamburger.

Kortom duurzame energie breekt door, C2C-toiletpapier maakt onze billen nog schoner en tarweburgers verleiden zelfs slagers. Hoe groen wil je de week hebben?

Bronnen: Livesciences.com, Reuters, Duurzaam Nieuws en hetkanWel

Lees ook:

96% minder AIDS door behandeling met virus

De stad van de toekomst ligt in de woestijn en zit vol allochtonen

Farmville met echte dieren