Foto: Ma1974, Flickr

In de kwartaalbijlage van Ode bij NRC viel deze week te lezen dat een onderzoeksteam aan de Universiteit van Oxford een methode heeft ontdekt om zonnecellen te maken van metaaloxide, een bestanddeel dat ook in tandpasta voorkomt. De techniek is goedkoper en milieuvriendelijker dan de huidige zonneceltechnologie omdat de gebruikte stoffen in overvloed aanwezig zijn. In het onderzoek werd metaaloxide in combinatie met verf aangebracht op glas om zonne-energie om te zetten in schone elektriciteit. Volgens de onderzoekers kan het glas worden geproduceerd in verschillende transparante kleuren waarmee gebouwen en ramen kunnen worden bedekt.

Verder deze week goed nieuws voor koffieleuten. Vrouwen die regelmatig koffie drinken, hebben minder kans op borstkanker. Deskundigen van het Karolinska Instituut in Stockholm analyseerden gegevens van bijna 6.000 vrouwen na hun menopauze. De resultaten bewijzen dat koffie het ontwikkelen van oestrogeen-receptoren, wat borstkanker veroorzaakt, tegengaat. Een vrouw die vijf of meer koppen koffie per dag drinkt, blijkt 57% minder kans op borstkanker te hebben in vergelijking met de vrouw die 1 kopje of minder per dag drinkt.

Gratis de weldoener uithangen blijkt sinds enige tijd ook mogelijk. Je geeft geld, maar het kost je niks. Dat klinkt als ‘gratis doneren’ en dat is precies wat de actie 6x6x6 mogelijk maakt. Sinds april 2011 reizen 6 teams naar 6 verschillende continenten om 6 opdrachten uit te voeren voor 6 goede doelen: STOP AIDS NOW!, Solidaridad, oneMen, Hivos, EEN en Fairfood. Voor elke volger van deze actie via Facebook of Twitter doneren sponsoren €0,30 aan de 6 goede doelen. Vraag je vrienden ook om zich gratis van hun gulle kant te laten zien.

Tenslotte bleek deze week opnieuw dat wat goed voor het milieu is meestal ook goed voor de gezondheid uitpakt. LED lampen blijken niet alleen superzuinig, maar hebben mogelijk ook een goede uitwerking op Alzheimer. Doordat het mogelijk is LED te dimmen en verschillende kleuren licht te combineren, zou elke kleur van het kleurenspectrum gemaakt kunnen worden. Onderzoekers van Drexel universiteit van Philadelphia, proberen nu LED’s te creëren die zich automatisch aanpassen aan de daglengte en de seizoensgebonden kleurtemperatuur van echt zonlicht. Eerder onderzoek toonde aan dat natuurlijk daglicht helpt om de symptomen van dementie te voorkomen. Ziekenhuizen zouden door met LED daglicht na te bootsen, lichttherapie kunnen bieden aan patiënten.

Bronnen: Ode, hetkanWel

Lees ook:

Minder kans op borstkanker dankzij koffie
Gratis doneren kan wel
LED’s besparen energie maar werken ook tegen Alzheimer