Bron: Andreas (flickr.com)

Nieuw onderzoek wijst uit dat de mobiele telefoon oorzaak is van de teruglopende bijenstand. Eerder werd al geopperd dat het lag aan de opwarming van de aarde, een virus of insecticide. Nu hebben onderzoekers in Zwitserland bewezen dat het signaal van de gsm bijen in de war brengt, waardoor ze de bijenkasten verlaten, gedesoriënteerd raken en verdwalen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot hun dood.

Bij zoemt harder
Het team van onderzoeker Daniel Favre bewijst met het onderzoek dat bijen reageren op mobiele telefoons wanneer ze gebruikt worden. De bijen ervaren de signalen van de telefoon als een instinctieve waarschuwing om te korf te verlaten. Ook het zoemen van de bijen wordt harder wanneer een mobiele telefoon overgaat of gebruikt wordt voor een gesprek.??

Onduidelijk
De impact van de teruglopende bijenstand is voelbaar in de hele wereld. In de afgelopen dertig jaar is deze met bijna de helft gedaald. Bijen zijn een noodzakelijk onderdeel van onze landbouw- en ecologische systemen, de productie van honing en het bestuiven van onze gewassen. Omdat het onwaarschijnlijk is dat de wereld zal leren om van het gemak van mobiele telefoons af te zien, is het nog onduidelijk wat de impact zal zijn op het milieu.

Bron: grist.org, inhabitat.com

Lees ook:

Recordpoging voor grootste kunstwerk uit afval

Dieet om van te huilen: afvallen met uien

Vier verrassende natuurlijke vetverbranders