Foto: procsilas, Flickr

Vlees uit een reageerbuisje. Het lijkt science-fiction, maar de kans is groot dat over enkele jaren de biefstuk op je bord nooit aan een dier vastgezeten heeft.

“Er zit iets afschrikwekkends aan vlees uit een laboratorium,” zegt Michael Specter, die verschillende laboratoria in de VS en Nederland bezocht waar onderzoek gedaan wordt naar het kweken van vlees. “Maar de manier waarop we omgaan met de dieren die we eten is nog afschrikwekkender. Ze leven een vreselijk leven en sterven vaak een wrede dood. De gedachte dat we daar iets aan kunnen doen, is zeer opwindend voor veel mensen.” Onder andere PETA, een groep die strijdt voor meer dierenwelzijn, is voorstander van kweekvlees.

Vlees uit een laboratorium ontstaat door vleescellen te laten groeien in een goedje met de juiste mix van voedingsstoffen. Volgens wetenschappers is het vlees echt: het smaakt en proeft hetzelfde als vlees van een dier. In theorie kunnen de vleescellen van één dier net zoveel vlees produceren als een miljoen dieren.

Er moeten nog heel wat obstakels overwonnen worden voordat kweekvlees echt in de winkels ligt. Vlees van spiercellen (denk aan biefstuk) moet in beweging gebracht worden om te kunnen groeien. In een laboratorium kan dat met kleine stroomstootjes, maar voor massaproductie is de huidige methode te omslachtig.

Bron: Huffingtonpost, NPR, The New Yorker

Lees ook