bron: OESO

Veel Nederlanders hebben werk, maar werken opvallend weinig en leven lang.

Nederlanders zijn erg gelukkig en tevreden met hun leven. Volgens de Better Life Index scoort Nederland hoog op de kwaliteit van leven. In deze ranglijst van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zijn landen op een groot aantal criteria, zoals wonen, opleiding en gezondheid, vergeleken.

Zo min mogelijk werken

Al maakt geld niet gelukkig, het inkomen in Nederland ligt hoger dan gemiddeld en daarmee ook de gemiddelde levensstandaard. 75% van de mensen tussen de 15 en 64 jaar heeft een betaalde baan. Nou is werk niet altijd zaligmakend, en we doen het dan ook het liefst zo min mogelijk. Nederlanders werken slechts 1378 uur per jaar, het laagste aantal uren van alle vergeleken landen.

De levensverwachting is 80.2 jaar, een jaar hoger dan het OESO gemiddelde. En het Nederlandse onderwijssysteem is van top kwaliteit. Het merendeel van de mensen heeft een diploma en studenten scoren bovengemiddeld. En 91% van de Nederlanders geeft zelf aan tevreden te zijn met hun leven en dat is beduidend hoger dan de 59% die gemiddeld uit de OESO meting komt.

Zorgen over gezondheid

Alleen op het gebied van het milieu is Nederland een duidelijke achterblijver. Van de 34 landen die vergelijken zijn, ligt Nederland hier op de 28e plaats, na Slovenië. Gemeten aan de hoeveelheid fijnstof in de lucht, moeten we ons zorgen gaan maken over onze gezondheid. Deze vervuiling van de lucht, die veel hoger is dan in andere landen, doet schade aan longen en kan aandoeningen als astma en longkanker veroorzaken.

Op de interactieve website van de OESO kun je zelf criteria vergelijken. Alle landen zijn weergegeven in bloemen die groeien bij een hogere score. Ieder bloemblaadje gaat over één van de criteria.

Bron: OESO
Lees ook:

Om de wereld gelukkig te maken heb je alleen een glimlach nodig

Hooikoorts? Vermijd vers fruit en rauwe groente

Zwitserland kapt met kernenergie