Bron: Sanofi Pasteur (flickr.com)

Binnenkort zal het pokken-virus echt verleden tijd zijn. Ministers van volksgezondheid uit de hele wereld hebben namelijk afgesproken om de laatste bekende voorraden van het virus binnen drie jaar te vernietigen. Het virus bestaat alleen nog in laboratoria, waar het wordt gebruikt voor onderzoek.

Stadia van uitroeiing
In 1997 heeft de Global Health Community vier fasen van uitroeiing gedefinieerd om het verschil tussen mondiale doelstellingen en regionale iniatieven te definieren.
– Controle: het verminderen van infecties, dood en ziekte als gevolg van een virus. Het ‘aanvaardbare’ niveau van de ziekte kan per regio verschillen. Consistente en duurzame behandelingen zijn nodig om aanhoudende daling van de ziekte te garanderen.
– Eliminatie: vermindering van het aantal gevallen en nieuwe infecties tot nul. Inspanningen richten zich vaak op een bepaald geografisch gebied waar de ziekteverwekker het meest voorkomt. Blijvende maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de ziekteverwekker niet opnieuw opduikt.
– Uitroeiing: permanente wereldwijde afschaffing van een virus in de natuur en geen nieuwe besmettingen. Het virus bestaat alleen nog in laboratoria.
– De laatste fase is uitdoving. Het virus bestaat nergens meer: niet in de natuur of in het laboratorium.

Vaarwel virus
Dankzij deze vier fasen zijn we op de goede weg met uitroeiing van een aantal hardnekkige en dodelijke virussen. Zo worden ziekten als malaria en tbc al onder controle gehouden in fase 1 en bestaan lepra, tetanus en polio alleen nog in de eliminatie-fase. Het pokken-virus zal straks als eerste virus in fase 4 komen. Vaarwel virus, tot nooit meer ziens.

Bron: medicalsearch.com.au, globalhealth.org

Lees ook:
Extreem groen: de non-computer
Amsterdamse burgers willen miljard euro voor groene economie
Vervuild zwemwater levert brandstof voor je auto