Je huis schoonmaken zonder chemicaliën, dat willen we allemaal. De winkels liggen vol met voorverpakte, synthetische schoonmaakproducten. Veel van deze producten maken gebruik van chemische stoffen die zeer giftig zijn voor zowel het milieu als de menselijke gezondheid. Maar met de volgende tips wordt het huis schoon zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Allesreiniger om schoon te maken zonder chemicaliën
Meng 2 theelepels borax, 4 eetlepels azijn, en 3 kopjes warm water in een sprayflacon. Is het aanrecht écht vies? Voeg dan een kwart theelepel vloeibare zeep aan het mengsel toe.

Vloeren
Om vloeren goed schoon te maken, zonder schadelijke chemicaliën: voeg 1 kop azijn toe aan een emmer warm water. Voor linoleum vloeren kan daar nog een kwart kop soda en 1 eetlepel vloeibare zeep aan toegevoegd worden. Succes verzekerd, van modderige voetafdrukken tot vetvlekken.

Houten meubilair
Meng olijfolie en azijn om houten meubilair te reinigen en te polijsten.

Ovenreiniger
De oven lijkt een onneembaar fort met vetvlekken en gesmolten kaas. Maar met een pasta van 1 kop zuiveringszout en water is de oven zo weer schoon. Smeer het op de smerigste plekken en laat het inwerken. Verwijder vervolgens het grootste gedeelte met een spatel en scrub met een schuurspons de overige vlekken weg.

Toilet
Het toilet wordt stralend schoon door het toevoegen van een halve kop azijn in de toiletpot. Laat het dertig minuten zitten en schrob de pot na met een toiletborstel. Voor het reinigen van de buitenkant werkt zuiveringszout op een natte doek heel goed.

Badkamer
Zuiveringszout en vloeibare zeep doen wonderen voor de badkamer. Strooi het zout op het porseleinen oppervlak, doe wat vloeibare zeep op een vochtige doek en gebruik deze om het zuiveringszout in te wrijven. Spoel na met water.

Ramen
Meng voor schone ramen drie eetlepels azijn met een liter water in een sprayflacon. Voor hardnekkige handafdrukken, kan er een halve theelepel vloeibare zeep aan worden toegevoegd. Gebruik een krant om het raam streeploos schoon te krijgen, in plaats van een papieren handdoek.