Foto: Abeeeer (Flickr)

Ooit afgevraagd waardoor de meeste kinderen tijdens vakanties verwekt lijken te worden? Onderzoek werpt hier een nieuw licht op: wellicht is het niet alleen vanwege de stimulerende omgeving, maar  vooral omdat de kwaliteit van sperma sprongen vooruit gaat als er onderinvloed van zonlicht voldoende vitamine D in het lichaam aanwezig is.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht en speelt een belangrijke rol in de opname van calcium door de botten en het voorkomen van kanker en andere ziekten. Daar komt nu nog een belangrijke functie bij. Onderzoekers van de Universiteit Kopenhagen onderzochten het sperma van 340 mannen en wat bleek: juist het sperma van mannen met voldoende vitamine D was in topvorm. De spermacellen presteerden beter op meerdere vlakken: ze vonden de goede richting naar de eicel beter, zwommen sneller en waren eerder doorgedrongen in de eicel.

Bijna de helft van de mannen in het onderzoek had een te laag gehalte vitamine D. Steeds meer wetenschappers geven aan dat een groot deel van de mensen in het Westen een gebrek aan vitamine D heeft door te weinig blootstelling aan de zon, de belangrijkste bron van vitamine D. Lees in het dossier ‘Zo zon je gezond en veilig‘ hoe je op een veilige manier aan je benodigde portie vitamine D komt.

Lees ook: