Foto: FotoosVanRobin, Flickr

In alle ophef rondom de ehec-bacterie vergaten we een belangrijk ding in Nederland: wat kunnen we eigenlijk nog doen met alle groente voordat we het dumpen? In Wenen hebben ze over die vraag wel nagedacht. Staaltje omdenken. Net als in Nederland moesten ook de glastuinbouwbedrijven rondom Wenen hun oogst dumpen. Maar daar zag men in elk geval kans om er biogas van te produceren.

Op P+ schrijft Klaas de Jong van het Warmtenetwerk Nederland: “De installatie voor keukenafval is recent gebouwd op het Weense milieupark Simmerring naast een afvalverbrander en een rioolwaterzuivering. In de installatie verwerkt men ingezameld keukenafval tot een soort soep dat in een vergister wordt gepompt. In de vergister zorgen bacterieën voor de omzetting naar biogas. Een in Oostenrijk door het bedrijf Komptech ontwikkelde machine zorgt voor de verkleining van het materiaal. Met het vermalen van komkommers heeft de machine geen enkele moeite.”

Misschien ook een goed idee om dit in Nederland achter de hand te hebben, vraagt P+ zich af. Daarop volgt een interessant antwoord.

Bron: P+

Lees ook:

Zo eet je gezond en lekker

Top 7 schokkende feiten over ons eten