Steeds meer steden komen met programma’s die alternatief vervoer moeten stimuleren. Zo kun je in London gemakkelijk en goedkoop een fiets huren bij verschillende stallingen verspreid over de stad. En in Parijs (dat overigens ook fietsen verhuurd) kun je eenvoudig een elektrische auto huren.
Maar geen stad is nog zo ver gegaan als de Spaanse stad Murcia. Daar mag je levenslang gratis gebruik maken van de tram – in ruil voor je auto!

 

De stad heeft te kampen met een overvloed aan auto’s. Parkeren is problematisch, de files ellenlang en de luchtvervuiling neemt hand over hand toe. De stad wil daar nu een einde aan maken door aan alle inwoners iets unieks te bieden: levenslang gratis gebruik van de tram, in ruil voor je auto (die wel afbetaald en rijvaardig moet zijn).  Het is een sterk initiatief dat duidelijk laat zien dat ze de auto-overlast een halt willen toe roepen. Maar eh… gewetensvraagje voor diegenen die een auto hebben: zou jij je auto hiervoor willen opgeven?