Foto: still uit Toyota promotievideo

Hoe maak je een zuinige auto nog zuiniger? Simpel: maak er een fiets van. En dat is precies wat Toyota heeft gedaan. Samen met fietsenmaker Parlee heeft het bedrijf een Prius fiets ontworpen, de PXP. De fiets blinkt vooral uit in technische snufjes.

De versnellingen van de fiets kunnen veranderd worden met de gedachten van de bestuurder. Bij de fiets hoort een speciale helm waarmee de bestuurder mentale opdrachten kan sturen, zoals “versnelling hoger”. De fiets kan ook automatisch schakelen op basis van een hartritmemeter. Verder kan een smartphone in het stuur geplugd worden waarmee snelheid en andere informatie afgelezen kan worden.

Volgens Toyota is de fiets net als de auto-Prius een machine “die eenvoud mengt met complexiteit om zo een beter, efficiëntere versie te worden van iets dat al bestaat.”

Het is niet de bedoeling dat Toyota voortaan fietsenfabrikant wordt. De fiets wordt niet in massaproductie genomen. De speciale fiets is een onderdeel van Prius Projects, een actie van Toyota om het tienjarige bestaan van de Prius — de auto, welteverstaan –te vieren.

Bron: Wired, toyotapriusprojects

Lees ook

Toilet 2.0, de uitwerpselenmagnetron

Test jouw “Dromen voor de Wereld van Morgen”-kennis

Groene muzikant raakt mensen met een ligfiets