Foto: epSos.de, Flickr

Plastic is sterk, flexibel en gaat niet snel kapot. Dat is de reden waarom we de laatste restjes olie uit onze aarde persen om dat spul te maken. Er is echter één probleem: plastic vergaat niet.

De laatste tijd is er daarom meer aandacht voor recycling van plastic. Ook de Nederlandse burger verzamelt steeds vaker zijn plastic in een aparte afvalbak. Maar helaas is het effect van recycling maar matig. hetkanWel zet 4 mythes over plastic voor je op een rij.

Mythe 1: recycling van plastic vermindert de vraag naar nieuw plastic

Papier, metaal en glas kun je echt recyclen: van een jampotje kun je een nieuw jampotje maken. Voor plastic gaat dat niet op. Bij het smelten wordt de kwaliteit van plastic slechter en moet er nieuw plastic toegevoegd worden om dezelfde kwaliteit te krijgen. Kortom, je krijgt meer plastic als je recyclet.

Mythe 2: plastic is duurzaam als het gerecycled wordt

Plastic recycling is erg ingewikkeld omdat er zoveel verschillende soorten plastic zijn die niet met elkaar vermengd mogen worden. Een paar stukken PVC kunnen een hele container met PET flessen onbruikbaar maken als het samen gesmolten wordt. Veel plastic wordt daarom verbrand of “gedowncycled”: het wordt gebruikt voor een product van mindere kwaliteit.

Mythe 3: plastic is duurzaam als je er kleren en andere producten van maakt

Het Nederlandse team speelde op het WK van 2010 in kleren gemaakt van PET flessen: mooi en milieuvriendelijk. Maar wat gebeurt er met deze kleding als het weggegooid wordt? Zelfs gerecyclede spullen komen uiteindelijk weer in een afvalberg. En plastic vergaat dan nog steeds niet.

Mythe 4: plastic vervuiling kan opgeruimd worden

De oceanen zijn ondertussen ’s werelds grootste afvalberg geworden dankzij plastic dat via rivieren ernaar toe drijft. De “plastic soep” bestaat uit grote en kleine deeltjes plastic  die zeer moeilijk op te ruimen zijn. Een klein deel van het plastic komt wel bij ons terug: de giftige stoffen die vissen en andere eetbare zeedieren binnenkrijgen.

Er zijn verschillende manieren waarop jij iets tegen plastic vervuiling kunt doen:

  • Neem je eigen tas mee naar de winkel, hergebruik plastic tasjes die al in je bezit zijn.
  • Verminder het gebruik van flesjes water: vraag naar kraanwater in een restaurant, en schaf een eigen waterfles aan.
  • Ruim troep op: neem een tas mee als je gaat wandelen om troep in te doen, of doe mee met een initiatief als Verlos de Zee, een organisatie die opruimacties stimuleert op stranden.
  • Vraag om een verbod op onnodig plastic. In een aantal landen, waaronder Rwanda en Congo-Brazzaville, bestaat al een verbod op plastic tasjes.

Bron: Huffingtonpost

Lees ook

Afrikaanse landen lopen voor op EU: totaalverbod op plastic tasjes

Laat je inspireren door duurzame doeners

Dossier: een zonnepaneel op je dak