foto: BNPP Wikipilipinas Woofydogg

Milieuverenigingen maken van een oude, inactieve kerncentrale op de Filipijnen een toeristische attractie die op een milieuvriendelijke manier geld opbrengt voor het land.


De Bataan Nuclear Power Plant (BNPP), zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Manilla, werd afgebouwd maar is nooit in gebruik genomen. Het Filipijnse Ministerie van Toerisme had laten weten dat ze de centrale wil omvormen tot toeristische attractie, en onder leiding van de internationale milieuorganisatie Greenpeace hebben lokale organisaties er meteen een rondleiding georganiseerd voor journalisten, natuurliefhebbers en sportlui.

“Greenpeace is erg blij met de beslissing om de BNPP eindelijk in iets bruikbaars om te toveren: een monument om mensen te herinneren aan de gevaren van kernenergie”, zegt Francis de la Cruz van de Greenpeace. “Het heeft echt geen zin om te proberen de centrale te heropstarten, dat zal de Filipijnen alleen maar meer kosten. Niet enkel voor het herstel, maar ook op het vlak van volksgezondheid, milieu, duurzame ontwikkeling en de voorbereiding op een potentiële ramp.”

Reactor als bezienswaardigheid

De eerste toeristen kunnen er onder meer de enorme reactor bezoeken waar het uranium opgeslagen zou worden. Ding Fuellos, één van de deelnemers aan de eerste rondleiding, was enthousiast. “Het was de eerste keer dat ik een uraniumvat en een nucleaire reactor zag”, zegt hij. “Dat kan ik nu aan mijn kinderen en kleinkinderen vertellen.”

Voorlopig zijn er nog maar weinig gidsen beschikbaar. De tour bestaat uit een presentatie rond kernenergie en een geleide wandeling van een klein uurtje.  “We hopen dat grotere spelers met de nodige expertise en ervaring hier hun schouders onder willen zetten”, zegt La Cruz.

De centrale, die 1,59 miljard euro heeft gekost, werd voltooid in 1984 maar bleek vlakbij een actieve breuklijn te liggen. De BNPP is niet de eerste kerncentrale die omgevormd wordt tot toeristische attractie. De kerncentrale van Kalkar in Duitsland werd al in 1995 omgevormd tot bezienswaardigheid en  ontvangt zo’n 600.000 bezoekers per jaar.

Bron: IPS news

Lees ook:
Zo praat je mee over kernenergie
Greenpeace: vissen willen meer stenen in de zee
4 mythes over plastic die je zullen verbazen