Foto: Kadir van Lohuizen

Het VN milieubureau Unep stelt in zijn rapport onweerlegbaar vast dat de Nigeriaanse regio Ogoniland extreem is vervuild. Shell moet volgens Milieudefensie eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen voor decennialange milieuvervuiling. Dat betekent de Niger delta schoonmaken en de bewoners compenseren.

In haar onderzoeksrapport concludeert Unep dat er op veel locaties onvoldoende is opgeruimd en dat Shell niet volgens de wet en internationale standaarden voor de oliewinning werkt. Milieudefensie voert samen met vier Nigeriaanse boeren een aantal rechtszaken tegen Shell en was op basis van eigen onderzoek tot vergelijkbare conclusies gekomen. Directeur van Milieudefensie Hans Berkhuizen: “Het is verbijsterend hoeveel olie er nog ligt in de Niger delta. Het is er nog viezer en de olie is nog meer verspreid dan wij vreesden”.

Uit het Unep rapport blijkt dat land, water en grondwater ernstig vervuild zijn. Het drinkwater bevat extreem hoge concentraties van het kankerverwekkende benzeen en de ooit belangrijke visserij is onmogelijk geworden. Unep schat dat het schoonmaken van Ogoniland lang gaat duren en minstens een miljard dollar gaat kosten.

Het Unep rapport is hier.