Koeien zijn slecht voor het milieu. Dit omdat ons nationale boerderijdier elke dag grote hoeveelheden van het milieu-onvriendelijke methaangas uitstoot. Maar er is goed nieuws! Voeg wat knoflook toe aan het dieet van de beesten en hun flatulentie wordt een stuk onschadelijker. Uit onderzoek van de Universiteit van Aberystwyth in Wales blijkt namelijk dat koeien die knoflook eten, aanzienlijk minder methaangas uitstoten. Kan iemand onze veeboeren snel voorzien van een lading aioli? 

Knoflook tegen opwarming van de aarde
De methaan die koeien uitstoten is een bijzonder krachtig broeikasgas, twintig keer zo sterk als CO2, waardoor onze Bertha’s een behoorlijke bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. Omdat we nu eenmaal niet zonder onze koeien en hun voedselproducten willen, zijn wetenschappers naarstig op zoek naar een manier om de uitstoot van methaan bij vee te verminderen. Knoflook lijkt nu het antwoord.

Dr. Newbold van de  Universiteit van Aberystwyth: “We hebben ontdekt dat knoflook de methaan-producerende bacterien in de maag van de koe vernietigt, zonder daarbij het spijsverteringssysteem te belasten.” Oftwel, een paar knoflooktenen erin en onze koeien produceren 40 procent minder van het schadelijke methaangas. Wij zeggen: Knoflook voor de groene koe! Op naar een milieuvriendelijke veestapel.

Lees ook:

Belgen zetten koeien op dieet tegen opwarming van de aarde

Kweekvlees geeft minder CO2 uitstoot dan gewoon vlees

Vooral mannen slachtoffer van klimaatverandering