Bron: OCF2 (Flickr.com)

De vraag naar zonne-panelen groeit snel, vooral door nieuwe innovaties. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, waardoor zonne-energie kan concurreren met steenkool. De meest indrukwekkende ontwikkelingen hebben we op een rij gezet.

Zonne-energie ook ’s nachts beschikbaar
MIT-professor Jeffrey Grossman heeft met zijn team een nieuw molecuul ontwikkeld, azobenzeen. Deze kan de warmte uit de zon voor lange tijd opslaan, zodat het pas gebruikt wordt wanneer het nodig is. Grossman: “Het materiaal zet de energie om en slaat de energie op. Het wordt niet afgebroken en het is goedkoop.”

Papieren zonnecel uit de printer
Een team onder leiding van professor Karen Gleason heeft een manier ontdekt om fotovoltaïsche cellen op papier of stof te produceren, bijna net zo eenvoudig als het afdrukken van een document. Dit is goedkoper en duurzaam. De papiercel kan meer dan duizend keer opnieuw gevouwen worden zonder verlies van prestatie.

Zonne-energie ook tijdens bewolkte dagen
Professor Chen Gang werkt aan een revolutionair zonnepaneel dat acht keer zo goed werkt als het beste zonnepaneel van dit moment. Dit paneel kan zelfs opwarmen van omgevingslicht, ook op een bewolkte dag en is goedkoop in productie.

Virus zet nano-deeltjes op een rij
Afgestudeerde MIT-studenten hebben een virus ontworpen, M13, dat gebruikt kan worden om koolstof nanobuisjes te structureren, zodat ze effectiever zijn in het omzetten van zonne-energie. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat de efficiency van een zonnepaneel flink omhoog gaat.

Een raam als zonnepaneel
Steden over de hele wereld zijn gevuld met glas, waar niet efficiënt gebruik van wordt gemaakt. Hoogleraar Elektrotechniek Vladimir Bulovic onderzoekt de mogelijkheid om ramen te gebruiken als zonnepaneel. Hij wil daarvoor een laag van transparante organische zonnecellen aanbrengen op de beglazing. Het is wel de bedoeling dat je nog steeds naar buiten kunt kijken.

Bron: mnn.com, kurzweilai.net

Lees ook:
T-shirts van trotse kinderen vervelen nooit
Tweet en win de koning der vissen
Hond helpt verkracht meisje te getuigen