Foto: midorisyu, flickr

De Japanners zijn het zat. Als de overheid dan geen eerlijke duidelijke informatie geeft, dan zorgen ze er zelf wel voor. Aangezien de Japanse overheid, de nucleaire agentschappen en de eigenaar van de centrale, Tepco, verschillende, verwarrende en soms tegenstrijdige gegevens hebben gepubliceerd, hebben vijftig vrijwilligers besloten om zelf metingen uit te voeren en te publiceren.

De groep verdeelt mobiele detectoren en zet de uitkomsten van de metingen op het internet. De resultaten zijn schokkend, volgens Sean Bonner, een van de initiatiefnemers van het zogenaamde Safecast.

“Zondag ontdekten we in die zone een besmetting van 20.000 detecties per minuut (cpm),” zegt Bonner. “Het was 28 kilometer van de centrale. Er waren agenten die er de hele dag zonder beschermende kledij aanwezig waren om ervoor te zorgen dat niemand in de evacuatiezone binnen kon. Ze zeiden dat ze geen idee hadden van de straling, dat hen gewoon verteld was om daar post te vatten.”

Lees het hele verhaal op mo.be.

Lees ook:

Zo praat je mee over kernenergie