Foto: www.provocatievetherapie.nl

Komt een man bij de therapeut om zich elke week te laten pesten. Dit klinkt als het begin van een mop maar het is de kern van provocatieve therapie, een andere vorm van therapie dan we gewend zijn. Waarbij wel veel valt te lachen trouwens.

In de traditionele gedragstherapie wordt de client structureel ondersteund, bevestigd en aan de hand genomen. De provocatieve therapie gaat lijnrecht tegen dit model in: uitdagen, prikkelen, shockeren en zelfs tergen – alles is geoorloofd tijdens de sessies. Het magazine Ja-maar interviewt psychologen Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander die deze aanpak in Nederland bekend maken. Het levert een artikel op waarin veel valt te lachen om de opmerkelijke voorbeelden.

Cliënt: Ik heb dit weekend zo’n ruzie gehad met mijn vrouw.
Coach: Ja, en? Waar is het weekend anders voor?

Of deze:

Cliënt: Ik ben bang voor de dood…
Coach: Bang voor de dood..? Met jouw leven..?

Opmerkelijk genoeg levert al dat prikkelen wel degelijk resultaat op. Feedback blijft veel beter bij. De therapie zorgt er voor dat er een ander licht op de problemen van cliënten wordt geworpen. Bovendien zeggen Wijnberg en Hollander: “Praten over wat je ten diepste dwarszit en tegelijkertijd in een deuk liggen van het lachen is een van de meest therapeutische ervaringen die wij kennen.”

Zou de oppositie het gedoogkabinet Rutte ook niet op deze manier kunnen coachen? Dan valt er meteen weer meer te lachen in de politiek.

Bron: Ja-maar Magazine

Lees ook:

Zo kun je problemen omdenken

De ambitie van omdenk-filosoof Berthold Gunster