Plastic lijkt wel praktisch, maar het kan schadelijke effecten op je gezondheid hebben. Heb je weleens opgemerkt hoeveel plastic we dagelijks gebruiken? Brood, boter, kaas, vlees, frisdrank, water, groenten; het is allemaal verpakt in plastic. Wij geven zeven tips die helpen bij het vermijden van gif uit plastic.

Gif lekt uit verpakking

Soms kan gif uit plastic in het voedsel terechtkomen, vooral bij sterke verhitting. Zo kunnen uit de plastic maaltijdbakjes die je opwarmt in de magnetron (zoals polycarbonaat, polypropyleen en styreenacrylonitril) giftige stoffen in het voedsel terecht komen, zoals benzenen, styreen en xyleen.

Ook uit PVC, plastic en nylon verpakkingsmaterialen kunnen allerlei giftige stoffen in ons voedsel terechtkomen. Het ‘lekken’ vindt ook plaats bij kamertemperatuur, maar in veel hogere mate bij verhitting. Vooral vetachtig voedsel neemt gif uit plastic materialen makkelijk op.

Effecten van gif uit plastic op de gezondheid

Polycarbonaat is een kunststof die onder andere wordt gebruikt voor de verpakking van dranken. Dit plastic is net zoals glas makkelijk te reinigen en vrijwel onbreekbaar. Bij de productie van polycarbonaat wordt Bisphenol-A gebruikt.

Bisphenol-A (afgekort als BPA) wordt er al lang van verdacht schadelijk te zijn voor de menselijke gezondheid. Het kan borstkanker, hormonale problemen (zoals bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen en vervroegde puberteit) en gedragsstoornissen (zoals hyperactiviteit) veroorzaken. Sinds juni 2011 is BPA verboden in babyflessen, maar nog niet in verpakkingen van voedingsmiddelen.

Het is inmiddels duidelijk dat wijn in plastic flessen na zes maanden zodanig door de chemicaliën in het plastic is aangetast, dat je het verschil kunt proeven.

Dat klinkt allemaal nogal eng, maar gif uit plastic kun je heel gemakkelijk vermijden.

7 tips om plastic te vermijden:

  1. Drink zo min mogelijk water uit plastic flessen. Kraanwater is een goede keuze. Als je onderweg wilt voorkomen dat je uitdroogt, kun je water in roestvrij stalen drinkflessen meenemen, of in een Dopper.
  2. Bewaar je kliekjes zoveel mogelijk in glazen schalen in plaats van plastic bakken.
  3. Gebruik geen huishoudfolie bij het opwarmen van eten. Als je het wilt afdekken, zet er dan een omgekeerd diep bord op.
  4. Babyflessen zijn meestal van plastic, gebruik bij voorkeur een glazen fles.
  5. Kies zoveel mogelijk verse groenten en fruit in plaats van uit blik. Blik heeft vaak een plastic coating waar synthetische oestrogenen in zitten.
  6. Ga voor je groenten en fruit naar de groenteboer. Deze geeft je producten mee in papieren zakken.
  7. Breng een mok mee naar je werk voor al je drinken.

Bronnen:

Gewoonlekkergroen, Meldpunt Gezondheid en Milieu, Plastic Soep, Slowjuice, Healty Lives, Agentschap NL