1. Kijk eerst eens naar wat je al hebt. Leg broeken, rokken, overhemden, schoenen, laarzen etc. bij elkaar. Leg apart a. wat je al een jaar niet aangehad hebt, b. wat je niet mooi meer vindt, c. wat je niet meer past. Is het op zichzelf nog goed, breng het dan naar een ReShare-punt van het Leger des Heils, of verkoop het via internet (marktplaats, Hippas en vele andere). Kijk naar wat overblijft. Mis je iets? Heb je een vest nodig, basics voor eronder, overhemden, moet er een broek komen of heb je een nieuwe winterjas nodig? Noteer dat.

biokatoen, Ecotex

2. Kijk naar de kleuren van dit najaarsseizoen, die je hierboven ziet. Hier vind je veel van in de winkels. Welke kleuren komen in aanmerking, om te combineren bij wat je al hebt? Noteer dat.

3. Kijk eens bij lokale tweedehands winkels, of hier voor tips waar je je nieuwe aanwinst(en) kunt vinden. Je vindt er de weg naar tweedehands winkels en webshops met duurzame nieuwe kleding en accessoires. De kleuren van dit najaar zag je overigens ook veel in de jaren ’70, vintage is zo gek nog niet! Ook de dierenprints die in de mode zijn vind je volop in tweedehands zaken.

Vind je niets tweedehands dat je aanspreekt, wil je dat niet of wil je zelf winkelen? Denk dan even hier aan.

Vegetarische schoen van Roni Kantor, Etsy

4. Let op het materiaal. Tencel, lyocell, linnen, hennep en biologische stoffen zoals biologische katoen vind je steeds meer, ook bij reguliere merken, zoals Mango en Claudia Sträter. Tencel is een van de meest duurzame stoffen die er zijn, het is ook nog eens prachtig materiaal. Het is stevig, heeft een matte glans en het valt prachtig. Bovendien kreukt het nauwelijks. Typ eens Tencel of lyocell in bij de zoekmachine van grote fashion websites, zoals ShopStyle. Je komt de mooiste dingen tegen in onverwachte hoek.

Tas van hennep/katoen, Etsy (Tippythai)

5. Bij Etsy is ook heel veel moois te vinden. Je kunt zoeken op ‘sustainable’, ‘ecological’ en ‘biological’, ‘recycle’. Realiseer je dat hier veel kleine ondernemers achter zitten die de mooiste dingen maken zonder tussenkomst van een lange keten waar veel van de opbrengst heen gaat. Het heeft een heel eigen charme. Er zijn prachtige sieraden (ook van recycled materiaal) en accessoires te vinden.

Wees eerlijk tegen jezelf; heb je die nieuwe kleding echt nodig? Of heb je gewoon zin in iets nieuws? Daar is niets mis mee. Nieuwe items kun je echter ook scoren door te ruilen, of misschien fleur je wat je hebt al helemaal op met een nieuw accessoire.

Meer tips hier: Sustainable Style