Bron: Harpersbizarre (Flickr.com)

Op Amerikaanse scholen wordt er tot veertig procent bezuinigd op de pauze-tijd. Volgens experts een slechte zaak, omdat spelen belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Dit kwam aan het licht toen de zesjarige Nadav Gilboa met een waarschuwing thuiskwam uit school. Zijn ouders waren erg verbaasd, omdat Nadav normaal weinig problemen maakte op school. Nadav wist goed uit te leggen waar het aan lag: “Ik krijg het gevoel in mijn benen dat ze willen lopen. Dat gevoel gaat tot mijn buik en dan tot mijn hoofd. En dan kan ik mij niet meer herinneren wat de regels zijn.”

Merkbare verandering
Op de kleuterschool had Nadav twee keer per dag pauze en twee keer per week gym. Nu hij een klas hoger zit, heeft hij maar één keer per dag pauze en één keer in de zes dagen gym. Veel minder pauze, met als gevolg dat Nadav’s gedrag en zelfbeheersing behoorlijk veranderden. Maar dit gebeurt niet alleen op Amerikaanse scholen; minder tijd om te spelen kan bij de Nederlandse jeugd ook voor problemen zorgen. En dat terwijl spelen de hersenen voorbereidt op de uitdagingen die men krijgt als volwassene. Daarnaast leren kinderen omgaan met emoties van zichzelf en anderen.

Slechte straf
Het wegnemen van de pauze wordt ook vaak gebruikt als strafmaatregel. Dit werkt juist contraproductief. Volgens een studie uit 2009 in het tijdschrift Pediatrics, gedragen kinderen zich beter in de klas als ze de kans krijgen om stoom af te blazen op de speelplaats. De kinderen die meer dan 15 minuten per dag aan pauze hadden, gedroegen zich beter. “Kinderen leren tellen als ze hinkelen,” aldus psycholoog Hirsch-Pasek. “Ze leren over getallen bij trefbal en ontwikkelen hun fantasie door verhalen te vertellen op het schoolplein.”

Bron: mnn.com, livescience.com

Lees ook:
T-shirts van trotse kinderen vervelen nooit
Van eerlijke kleding kunnen ook buitenlanders eten
EU keurt krokante wormen-snack