In hun succesvolle strijd tegen kiloknallers, adviseert Wakker Dier mensen om te kiezen voor biologisch vlees in plaats van vlees uit de vee-industrie. Wat ze daarbij echter vergeten te vertellen, is dat biologisch vlees meer CO2 uitstoot dan industrievlees. Als iedereen overstapt op bio-vlees, is het klimaat de dupe.

De belangrijkste reden hiervoor is dat biologisch gehouden dieren meer voer eten en meer mest verspreiden tijdens de vrije uitloop. Bovendien is het in de intensieve veehouderij eenvoudiger om mest op te vangen en te verwerken. De oplossing is natuurlijk simpel: minder vlees en zuivel consumeren, maar wel biologisch geproduceerd. Dat is goed voor de dieren én voor het klimaat.

Het is jammer dat Wakker Dier deze benadering niet kiest in zijn communicatie. Hierdoor is het voor tegenstanders heel makkelijk om te roepen: “Allemaal biologisch vlees? Nou, dat is helemaal niet milieuvriendelijk…” En uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat dit dus ook gebeurt.

Op de website van Wakker Dier worden mensen wel geattendeerd op de mogelijkheid om minder vlees te eten, maar alleen vanuit een financieel perspectief:

“Voor biologisch vlees betaal je meestal (veel) meer dan voor vlees uit de vee-industrie. Maar in werkelijkheid is diervriendelijk vlees normaal geprijsd. Want producten uit de vee-industrie zijn goedkoop gemaakt over de rug van de dieren.

Wil je voordelig diervriendelijk eten, kies er dan voor om regelmatig een dagje vegetarisch te eten. Met het geld dat je zo bespaart, kun je op de andere dagen een wat duurder stukje diervriendelijk vlees kopen. Zo eet je voor hetzelfde geld net zo lekker, en je helpt de dieren.”

Bron: Advies ‘Diervriendelijk eten’ op de website van Wakker Dier

Juist hier had best bij vermeld kunnen worden dat biologisch vlees weliswaar diervriendelijker is, maar dat ook daaraan gevolgen voor het milieu kleven. Reden te meer om minder vlees te eten. Daarmee zou Wakker Dier ook inspelen op een brede maatschappelijke trend om minder vlees te eten, denk bijvoorbeeld aan de opkomst van flexitariërs. Tweederde van de Nederlanders vindt elke dag vlees meer luxe dan noodzaak.

Door het volledige vleesverhaal te vertellen kan Wakker Dier nog steeds terecht actievoeren tegen dierenleed, en tegelijkertijd nog bredere maatschappelijke steun verwerven. Door de hogere CO2-uitstoot van biologisch vlees te negeren, blijft dit gegeven onnodig boven de markt hangen. En dat helpt voorstanders van de acties tegen kiloknallers niet in deze discussie.

Bronnen: ProfNews, NCRV en Innofood

Webwijzer: 400 recepten voor vleesvervangers

Lees ook:

4 tips voor minder vlees in de zomer

Knoflook voor een groene koe

Meatless Monday: 5 producten die je wel moet eten