Het begin van het einde van het benzinetijdperk. Foto: Matthew Wilkinson

Wie goedkoop wil rijden moet nu al overstappen op groene alternatieven. Dat meldt Trouw vandaag op basis van onderzoek van Milieucentraal naar de milieu en kosten aspecten van elektrisch rijden en het rijden op groen gas.

Elektrisch rijden blijkt vanaf 15.000 km per jaar goedkoper dan rijden op traditionele brandstoffen. Het omslagpunt voor groen gas ligt nog lager: 13.000 km.

Met groen gas stoot de auto 40 tot 90% minder CO2 uit. Bij mest als grondstof voor het gas is de milieuwinst nog hoger, omdat je voorkomt dat er vervuilend methaan in de lucht komt. Bij elektrisch rijden is de milieuwinst moeilijker vast te stellen: er is directe gezondheidswinst omdat mensen geen schadelijke uitlaatgassen hoeven in te ademen, maar als de elektriciteit voor de auto wordt opgewekt met kolencentrales (denk Essent, denk Waddenzee) vindt er nog steeds vervuiling plaats.

Het grote nadeel van groen gas en elektriciteit is het kleine aantal oplaadpunten, maar deze groeien flink. Eind volgend jaar zijn er naar verwachting meer oplaadpunten voor elektriciteit dan benzinestations.

Bron: Trouw (geen online versie aanwezig)

Lees ook

Essent zwicht voor milieuhippies

Spuitbus brengt zonnecellen overal

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop