Nederland vertrouwt op kolen, Duitsland op zon en wind. Foto: Greenpeace

Terwijl Nederland steggelde over de bouw van een kolencentrale, passeerde Duitsland een magische grens: meer dan 20% van de energieproductie van onze oosterburen komt uit duurzame bronnen, zoals biomassa, zon en wind. Dit blijkt uit een rapport van de Duitse Organisatie voor Energie en Water (BDWE) en werd gemeten over de eerste 6 maanden van 2011.

Deze prestatie is volgens het Duitse opinieblad Der Spiegel een flinke opsteker voor Angela Merkel, die “flink wat politiek kapitaal” spendeerde om nucleaire technologie uit de Duitse energiemix te halen. Het afgelopen jaar groeide de duurzame sector snel, en met name de zonne-energiesector. De elektriceitsproductie van dit onderdeel nam toe met 76%. De verwachting is dat Duitsland zonder problemen de sluiting van kerncentrales kan opvangen met voortgaande groei in de groene energiesector.

Met het passeren van de 20% haalt Duitsland al de EU doelstellingen voor 2020. Een bijzondere prestatie, aangezien Duitsland geen toegang heeft tot ‘makkelijke’ schone energie zoals de Zwitsers en Scandinaviërs die veel waterkrachtcentrales hebben. De Duitse groene opmars heeft te maken met een krachtige politieke wil om groene energie, en met name zonne-energie te stimuleren met betrouwbaar en consistent beleid.

Bron: Spiegel online, Grist

Lees ook

Zelf geld verdienen met zonne-energie

Spuitbus brengt zonne-energie overal

Ondernemer Niels Oskam wil dat iedereen kan luieren