Van de 129 zeezoogdieren, zoals dolfijnen, zeehonden, walvissen en ijsberen, staat op dit moment ruwweg 25% op het punt van uitsterven. Hoopvol nieuws is dat we deze dieren kunnen redden als we slechts een heel klein deel van de van de oceanen op cruciale plekken beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford en de Nationale Autonome Universiteit van Mexico.

De onderzoekers ontdekten dat we 84% van alle zeezoogdieren redden als we negen locaties beschermen. Die gebieden vormen samen slechts vier procent van de oceaanopppervlakte, maar hun biodiversiteit is zo groot dat ze 108 zeezoogdieren voeden. Het gaat om gebieden voor de kust van Baja California in Mexico, oostelijk Canada, Peru, Argentinië, het noordwesten van Afrika, Zuid-Afrika, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

We moeten wel opschieten met het beschermen van deze gebieden, want het meerendeel van de negen locaties wordt sterk bedreigd door vervuiling, lokale klimaatverandering en zeevaart. Andere menselijke invloeden als overbevissing, werden door de onderzoekers nog niet eens meegerekend in hun risico-analyse.

Bron: MO.be

Lees ook:

Wat jij kunt doen voor een schonere zee

Stofzuigers gemaakt van oceaanafval

Nieuwe slachtoffers van meeroken: vissen