Bron: Google Green

Even googelen naar het energieverbruik van de zoekgigant levert ontstellende resultaten op. Iets zoeken op Google zou net zoveel energie kosten als een uur een spaarlamp laten branden. En twee zoekopdrachten genereren evenveel CO2 als een ketel water koken.

Deze resultaten, uit 2008 en 2009, waren op de eerste plaats voor Google zelf verontrustend. Het bedrijf hecht naar eigen zeggen zeer aan een minimale milieu-impact van diensten als Google, Youtube en Gmail. (Het levert de internetgigant bovendien een grote kostenbesparing op). Energieverbruik werd daarom een obsessie voor de zoekgigant.
Naar buiten toe was het bedrijf echter niet transparant over het verbruik. Wel investeerde het fors in energiebesparing en energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen op het dak van de campus in Mountain View.

Maar nu is Google voor het eerst transparant over het energieverbruik. De internetreus is niet langer bang dat concurrenten daarmee te veel een kijkje in de keuken krijgen. Dat levert interessante cijfers op. Zo kun je een maand lang Googelen, filmpjes op Youtube bekijken en Gmailen, en dan nog verbruik je minder energie dan 3 uur een lamp laten branden.

Het uitvoeren van 100 zoekopdrachten verbruikt evenveel energie als 28 minuten een 60W lamp laten branden of 1,5 theelepel sinaasappelsap drinken.

Drie dagen onafgebroken filmpjes bekijken op Youtube verbruikt evenveel energie als het kost om een DVD te maken, verpakken en bezorgen.

Een jaar Gmailen kost minder energie dan een fles wijn drinken, een bericht in de lege fles stoppen en deze in de oceaan gooien.

Mooie cijfers, maar serieus punt van aandacht is dat Google bij de meeste cijfers geen onafhankelijke bronnen noemt. Al wordt wel verwezen naar een onderzoeksrapport van Analytic Press over de ontwikkeling van het elektriciteitsverbruik door datacenters. Daaruit blijkt dat Google verantwoordelijk is voor slechts 1% van de elektriciteit die datacenters wereldwijd verbruiken.

Maar het zou nog mooier zijn als alle cijfers van een onafhankelijk onderzoeksinstituut kwamen. Nu hebben de indrukwekkende cijfers toch een enigzins ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’-gehalte.

Bronnen: MNN en Google

Lees ook:

Google zet vernietiging Amazone op de kaart