BMW verminderde de CO2 uitstoot van zijn auto’s flink. Foto: wikimedia commons

Terwijl elektrisch rijden de hype mee heeft, worden benzine- en dieselauto’s stilaan ook steeds zuiniger en milieuvriendelijker. Dit blijkt uit een analyse van Reuters naar aanleiding van de Frankfurter Auto show die binnenkort opent.

De auto-industrie maakt flinke stappen voorwaarts naar schonere auto’s. Op de autoshow in Frankfurt is een hele hal gewijd aan elektrische auto’s. Volgens Bild am Sonntag zijn de spraakmakende auto’s op de show nog nooit “zo revolutionair, zo groen, zo efficiënt, zo stil, zo super schoon als in 2011”.

De vergroening is niet alleen te danken aan elektrische auto’s. Ook auto’s die rijden met conventionele verbrandingsmotoren  worden zuiniger en stoten minder CO2 uit. In de Europese Unie zakte de gemiddelde CO2 emissies van nieuwe auto’s afgelopen jaar naar 140 gram per kilometer, een daling van bijna 4%. In 2009 daalde de CO2 uitstoot al met 5,1%. De verwachting is dat het EU doel van 130 gram uitstoot in 2015 makkelijk gehaald zal worden.

BMW is een voorbeeld van een automerk dat flinke progressie boekt. Het automerk wist in 4 jaar tijd de gemiddelde CO2 uitstoot van zijn wagenpark met 20% te verlagen, van 186 naar 148 gram per km. Een van zijn nieuwste modellen, de 116d stoot 99 gram CO2 uit per km, en verbruikt slechts 3,8 liter benzine per 100 km.

Volgens de analyse van Reuters is deze vergroening te danken aan strenge EU regels én de vraag van consumenten naar zuinige auto’s. Dorothe Saar, een analist van een Duitse milieu-organisatie, denkt dat de automakers het eindelijk begrijpen: “Ze hebben een goede start gemaakt in het verminderen van CO2 uitstoot, maar er zijn nog veel mogelijkheden tot verbetering.”

Bron: Reuters

Lees ook

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop

Klimaatverhalen voor bij het slapen gaan

Met je eigen dak geld verdienen aan de wind