Foto: asifthebes via stock.xchng

Herfstweer vraagt om een degelijke plu. Maar naast huis-tuin-en-keukenparaplu’s komen er ook steeds meer eco-paraplu’s op de markt. Nieuwsgierig? Klik snel verder!

De dagen worden korter, blaadjes dwarrelen mistroostig van de bomen en de regen is van zo’n categorie waardoor je al in twee minuten doorweekt bent. Herfst in haar volle glorie. Heerlijk om knus binnen te blijven met een kopje thee en zelfgebakken koekjes. Maar helaas niet voor jou. Je moet naar je werk, kinderen ophalen van school of naar een andere afspraak. Zuchtend pak je je paraplu, maar je bent nog geen vijf minuten buiten of een rukwind trekt je regenscherm binnenste buiten. Verwoed probeer je met de regen zwiepend in je gezicht je scheef getrokken paraplu opnieuw uit te klappen. Onbegonnen werk. Chagrijnig prop je de restanten van je regenaccessoire in de dichtstbijzijnde prullenbak. Naast twee andere afgedankte exemplaren.

Herkenbaar?

Jaarlijks belanden miljoenen paraplu’s in de prullenbak die op hun beurt weer ergens op een afvalberg terecht komen. Paraplu’s moeten vanwege de verscheidenheid aan materialen zoals metaal en polyester eigenlijk uit elkaar worden gehaald om goed te kunnen worden verwerkt. Designers van over de hele wereld kwamen daarom op het idee om duurzame paraplu’s te ontwikkelen. In dit lijstje zes (ideeën voor) duurzame paraplu’s op een rijtje.

The Brelli
De New Yorkse ontwerper Pamela Zonsius lanceerde in 2008 een paraplu geïnspireerd op Oosterse parasolletjes. The Brelli is een duurzame paraplu gemaakt van bamboe, katoenen touwtjes en biologisch afbreekbaar PVC. Het handvat mag op de composthoop en het regenscherm kan in bio-gas transformeren. Hij ziet er misschien fragiel uit, maar dit Youtube filmpje bewijst dat hij bestand is tegen een flinke storm. Google op Brelli en je krijgt voldoende webshops waar je deze paraplu kunt aanschaffen of check hun site voor meer info.

Renkasa Umbrella
Waarom zou je een paraplu kopen als je ze ook kunt lenen? De Japanse ontwerper Kam Leang bedacht een paraplu die je tegen betaling kunt leasen en als je hem terug brengt bij een inleverpunt krijg je een deel van je geld terug. De Renkasa Umbrella bestaat uit slechts 7 onderdelen en is gemaakt van gerecyclede petflessen.

Crayella
De Crayella was het winnende ontwerp in de Treehugger parapluwedstrijd enkele jaren geleden. Het prototype is gemaakt van bijna volledig gerecycled plastic en aluminium. Omdat hij uit zo weinig onderdelen bestaat is hij makkelijk te repareren. Het idee is dat kleine winkeltjes onderdelen verkopen waardoor je ter plekke op straat je paraplu zou kunnen repareren en de onderdelen stuur je vervolgens op naar de fabriek zodat het wordt gerecycled. Helaas bleef het bij een ontwerp.

Melt
Een waterdichte paraplu die onder de juiste omstandigheden in compost verandert? Het zou kunnen met Melt. Heb je ook meteen beelden van een in blubber transformerende paraplu boven je hoofd? Door een waterafstotende laag zou je niet nat of vies worden. Vooralsnog een prototype, maar kijk hier voor beeldmateriaal.

Totes
Een mooie degelijke plu. Het regenscherm is volledig gemaakt van gerecyclede petflessen, het frame van zeventig procent gerecycled aluminium, bamboe en hennep. Leverbaar in diverse kleuren en maten. Te bestellen via Totes.com

Eco-brolly
Enorm creatief idee, maar misschien minder praktisch? Je neemt alleen een klein stokje mee, vouwt die uit en recyclet vervolgens alles wat je op straat tegen komt zoals kranten, plastic en stukken karton. Het werkt alleen voor korte afstanden. Maar een groot pluspunt is dat de straten op die manier een stuk schoner worden 😉 Het ontwerp is gemaakt door  ontwerper Shiu Yuk Yuen.

Psssst…oude paraplu over en geen idee wat je ermee moet doen? Check deze site voor leuke recycle-ideetjes!