foto: Femke Stroomer

Klimaatverandering, de politieke situatie en droogte werden al genoemd als mogelijk oorzaken van de problemen in de Hoorn van Afrika. Een nieuw onderzoek voegt er nog een oorzaak aan toe: ontbossing. Het toont eens te meer aan dat aandacht voor de natuur meer is dan zorgen dat dieren niet uit sterven. Ook voor mensen is het een kwestie van leven en dood.

Verwoestijning door kappen bomen
Het kappen van bos heeft meer invloed op het ontstaan van een droog maanlandschap dan het gebrek aan regen, volgens de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR), ‘s werelds grootste samenwerkingsverband voor agrarisch onderzoek. Tientallen jaren van bomenkap hebben ooit vruchtbare gronden in woestijn veranderd en daarmee de hongersnood die nu aan tienduizenden het leven kost, verergerd.

“Bomen kunnen risico’s van klimaatsveranderingen en rampen verkleinen”, zegt Francis Seymour van het Centrum voor Internationaal Bos onderzoek (CIFOR) dat onderdeel is van CGIAR. In een dorre regio zoals de Hoorn van Afrika, kan bos helpen om water en voedingsstoffen in de bodem vast te houden. Bomen gaan erosie tegen en zijn een bron van voedsel en energie.

Bossen zorgen voor inkomen

Onderzoek dat het CIFOR deed in 25 landen, toont aan dat bossen voor een kwart van het inkomen zorgen van gezinnen die in of in de buurt van bossen wonen. Het bos speelt dus een belangrijke rol in armoede-bestrijding.

Hoewel er wereldwijd veel aandacht is voor het behoud van regenwoud, is er volgens Seymour ironisch genoeg weinig aandacht voor het behoud van bossen in droge gebieden. “Terwijl in droge gebieden de gevolgen van klimaatverandering het eerst merkbaar zullen zijn door verdere verdroging.”

De CGIAR roept op tot investeringen in herbebossing en agroforestry projecten in de regio. Vergelijkbare projecten in Kenia en Niger hebben de bossen hersteld zodat deze weer bescherming bieden aan dorre gebieden en voedsel en andere bosproducten leveren.

Bron: CIFOR

Lees ook:
Ecuador pokert met regenwoud

Al Gore slaat terug met de werkelijkheid

Geld verdienen met je auto door te delen