Scene uit Phone Story. Foto: Molleindustria

Op internet is het een hit: Apple’s verbod van de nieuwe app “Phone Story”. In dit simpele spelletje moet je bewakers laten schreeuwen tegen mijnwerkers in Congo, Chinese arbeiders redden die zelfmoord willen plegen en gebruikte elektronica uitdelen aan onbeschermde arbeiders die het giftige afval moeten opruimen.

Volgens Apple toont het spelletje teveel geweld en is het daarom uit de App store verwijderd. Veel internetbronnen vermoeden echter dat er sprake is van censuur. Apple wil geen apps die kritiek leveren op zijn producten, luidt de beschuldiging.

De maker van het spelletje, Molleindustria, heeft beloofd om het getoonde geweld te verminderen. De vraag is: hoe dan? Want Phone Story is helaas niet op fantasie gebaseerd. Het proces dat tot mooie gadgets als de iPhone leidt is vaak smerig en gewelddadig. De verschillende levels van Phone Story duiden op goed gedocumenteerde uitwassen van de elektronica-industrie. Deze zijn al vaker aan de kaak zijn gesteld door onafhankelijke organisaties zoals Greenpeace.

Overigens hoeven we niet alleen met een beschuldigende vinger naar Apple te wijzen. Er zijn nog weinig telefoons en computers die van begin tot eind duurzaam gebouwd worden met respect voor mens en natuur. Maar het kan gelukkig wel groener. Daar kwamen wij zelf achter toen wij op zoek gingen naar de Groene PC.

Het zou Apple sieren als ze spelletjes als Phone Story uit de wereld helpen. Niet door ze te verbieden, maar door groene en verantwoorde gadgets te maken. Dan kunnen we oprecht blij worden van ons nieuwe speeltje, zonder dat knagende schuldgevoel dat we verantwoordelijk zijn voor de ellende van anderen.

Bron: Kotaku

Lees ook

Vergroen je digitale levensstijl

Google Green laat groenwasserij alarm rinkelen

Nieuwe centrale Fukushima ontploft niet. Echt niet.