Bron: Kinderen van het seizoen

Nutella’s zoete hazelnootpasta kent een bittere kant. De noten voor het populaire broodbeleg worden voor een deel geplukt door kinderen. De Turks-Nederlandse journalist Mehmet Ülgner vroeg hiervoor al aandacht met zijn documentaire ‘Kinderen van het seizoen’. Daarin volgt hij de 10-jarige Zara die elk jaar zes à zeven maanden op plantages door heel Turkije werkt. In de winter woont ze in een krottenwijk.

Speciaal voor het onderwijs heeft Ülger nu ook de minidocmentaire ‘Zara’s brief’ gemaakt, die onder meer door de AOb is uitgebracht als lespakket. Deze documentaire heeft de vorm van een brief van Zara aan Nederlandse kinderen. Ze schrijft dat ze het werk niet leuk vindt, haar vriendinnen mist, dat ze liever naar school gaat en dat ze graag juf of verpleegster worden.

Zo krijgen Nederlandse kinderen een beter beeld van het leed dat schuilgaat achter een eenvoudig potje hazelnootpasta dan wanneer ze af zouden gaan op de informatie van Nutella’s producent, Ferrero. De website van dit bedrijf toont alleen maar gelukkige kinderen die goed besmeerde boterhammen eten. Er wordt zelfs hoog opgegeven over het verantwoord ondernemen van het bedrijf. Maar daarbij wordt toch wel heel gemakkelijk voorbij gegaan aan het lot van Zara en honderden duizenden andere kinderen.

Want wat weinig mensen weten, is dat 75% van de wereldwijde hazelnootproductie uit Turkije komt en bijvoorbeeld wordt verwerkt in hazelnootpasta. De Duitse TV-zender WDR maakte in augustus een reportage over het bedrijf Ferrero, producent van onder meer Nutella. De WDR toonde de beelden van Zara en haar broers die hazelnoten plukken. Ferrero wilde er niet op reageren. Volgens de burgemeester van de Turkse stad Ordu, die leeft van de hazelnotenplantages, betaalt Ferrero veel te weinig. Om meer te verdienen laten de volwassenen hun kinderen meewerken.

Vier feiten die Ferrero negeert:

  • In Turkije geldt een leerplicht (tot 15 jaar) maar dat wordt niet gecontroleerd. Volgens het Turkse ministerie van Arbeid is de kinderarbeid afgenomen, maar toch zijn in de landbouw nog steeds 1 miljoen kinderen aan het werk.
  • Uit onderzoek van de Turkse onderwijsbond blijkt dat kinderen door de seizoenspluk met hun ouders jaarlijks drie tot zes maanden onderwijs missen. Alleen al in de provincie Urfa verlaten 70 duizend kinderen ieder jaar voortijdig de school om met hun ouders te gaan werken.
  • Turkije kent een achtjarige leerplicht maar een groot aantal kinderen wordt het recht op voltijds onderwijs ontzegd.
  • Tijdens het oogstseizoen wonen ouders en kinderen in tenten en kamperen wild, veelal zonder sanitair of stromend water.

Bronnen: Hivos en Onderwijsblad, p. 44 en 45, 17 september 2011

Lees ook:

Zittenblijven helpt niet

Kamer zet 25% van ons eten op het spel