Schone stroom is goed voor het klimaat en ook voor de portemonnee. In plaats van je geld op de bank zetten, kun je het beter uitlenen aan een windvereniging. Windverenigingen geven rentepercentages tussen de 5 en 10%.

Omdat windturbines nogal duur zijn om neer te zetten en er onvoldoende  overheidsinvesteringen kwamen, zijn er particuliere initiatieven ontstaan waarbij mensen samen een windmolen realiseren.

Windverenigingen kopen en exploiteren gezamenlijk één of meerdere windmolens. Jij kunt ook een stukje van deze windmolens kopen. Eigenlijk geef je een lening aan de vereniging en met dat geld kan de vereniging een windmolen plaatsen en draaiende houden. De opbrengst van de molen wordt jaarlijks als rente uitgekeerd.

Het maken en installeren van windmolens kost energie en grondstoffen. Maar deze energie is snel terugverdiend. Na drie tot zes maanden heeft de molen al net zo veel energie geproduceerd als de fabricage ervan heeft gekost. De rest van zijn levensduur van 15 tot 20 jaar produceert de windmolen dus energie zonder het milieu te belasten.

Opbrengst molen als rente uitgekeerd
De rentepercentages zijn afhankelijk van de winst en elektriciteitsopbrengsten, maar meerdere verengingen geven gunstige cijfers.

Bij Noordenwind is de rente al meer dan twintig jaar vijf procent. Bij Noordenwind kun je certificaten kopen vanaf 50 euro, die binnen tien jaar worden terugbetaald. Via Meewind kun je een participatie kopen in het windmolenpark Belwind op de Noordzee. Meewind verwacht een rendement tussen 7 en 10 %. Bij Verenging de Windvogel ligt de jaarlijkse rente rond de vijf a zes procent over het geleende bedrag. En na 16 jaar kun je het volledige bedrag plus rente terug krijgen.

De Windvogel heeft inmiddels vijf molens. De eerste werden neergezet begin jaren 90. Nu plaatsen ze nieuwere modellen die in plaats van 80 kW wel 2 MW produceren en daarmee  1300 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Omdat de effectiviteit van windmolens beter wordt en de prijs van windmolens daalt, zullen de verhoudingen alleen maar beter worden.

Een eigen windturbine in de achtertuin is voor de meeste Nederlanders niet echt een optie. Maar door lid te worden van een verenging kun je toch duurzame energie opwekken en daaraan verdienen. Andere windverenigingen in Nederland zijn Kennermerwind, Delft, Zeeuwind, Waterland, Meerwind, Deltawind, De Eendragt, Win duurzame energie, Westfriese Windmolen Cooperatie, Zaanse energie Coorperatie en Zeekracht.

Bronnen: Windenergie-info, de Windvogel, Noordenwind, Zeekracht