Foto: Abode of Chaos, Flickr

De ontploffing in de kerncentrale van Fukushima Daichi reikt ver: radioactieve fall-out — materiaal dat uit de kerncentrale in de lucht is gekomen en vervolgens weer naar beneden daalt — landde in Tokio, 250 km verderop, en reikte zelfs tot Californië, een hele oceaan verder.

In Californië werden metingen verricht kort na de kernramp, tussen 16 en 26 maart van dit jaar. De piek aan radioactieve deeltjes van de fall-out viel op 24 maart en keerde daarna terug naar normale waarden. In Californië is de straling van de deeltjes gelukkig zo laag dat er geen gevaar voor de gezondheid is. Oftewel, je kunt gerust Californische sinaasappels blijven eten.

Of je ook in Tokio, 250 km van Fukushima vandaan, wilt zijn is een andere vraag. Volgens een rapportage van Al Jazeera, maken Japanse onderzoekers en burgers zich ongerust over de stralingswaarden in de miljoenenstad. Niets voor niets wordt Fukushima nu het ernstigste industriële ongeluk uit de geschiedenis van de mensheid genoemd, erger dan Tsjernobyl.

Meer weten? Al Jazeera heeft een lang artikel waarin verschillende experts aan het woord komen.

Bron: Physorg, Al Jazeera

Lees ook

Praat mee over kernenergie bij de borreltafel

Verdienen met je eigen stukje windmolen

Zonnepanelen vergiftigen Chinese stad