Brandweerman bij de resten van de Twin Towers in New York. Foto: Marion Doss

Een Noorse wetenschapper heeft een verklaring gevonden voor het instorten van de WTC torens in New York op 11 september 2001. De onverwachte totale vernietiging van de Twin Towers leidde tot veel speculatie dat 9/11 een ‘inside job’ was, een complot van de Amerikaanse regering om de VS de Irak oorlog ‘in te rommelen’. De torens zouden bestand zijn tegen een vliegtuigcrash dus moest het instorten wel het werk zijn van in het gebouw geplaatste explosieven, aldus de complottheorie.

Volgens Christian Simensen heeft het instorten echter een meer prozaïsche reden: het door de hitte gesmolten aluminimum  van het vliegtuig zou in combinatie met het bluswater van de sprinklers een aantal heftige explosies veroorzaakt hebben. Simensen presenteerde zijn ideeën deze week op een conferentie over materiaal techniek.

Er zijn enkele honderden gevallen van dergelijke explosies bekend, waarbij heel heet, gesmolten aluminimum in combinatie met water heftige explosies veroorzaakt. De heftigheid van de explosies verklaart het beruchte pannekoek-effect: tussenliggende etages zouden wegeblazen zijn, waarna de bovenste verdiepingen naar beneden zakten en de torens instortten, iets wat voorheen voor onmogelijk werd gehouden.

Is dit het einde van de complottheorieën over 9/11? Vast niet, maar interessant leesvoer biedt het wel. Als je alles wilt weten over de theorie van Christian Simensen: Popular Science legt het helder en duidelijk uit.

Lees ook

Wereld kent spectaculaire afname van geweld

Inspiratie voor een groene stad in 4800 seconden

Verdienen met je eigen stukje windmolen