Foto: still uit youtube video

Begerige bankiers verdienen met flitskapitaal flinke sommen, maar hoe rijk wordt de gemeenschap daarvan? Dat is de vraag die de Slow Money beweging stelt. Zij willen dat geld langzaam wordt en weer ten dienste van lokale gemeenschappen staat.

Slow Money wil net als de Slow Food beweging lekker voedsel dat goed is voor mens en milieu. Maar de weg daarna toe gaat via het geld. Slow Money wil daarom dat mensen hun geld lokaal investeren in boeren en grond. Zo kunnen er weer krachtige banden ontstaan tussen mensen, het voedsel dat ze eten en de mensen die dat eten maken.

De beweging leeft nu vooral in de VS. Hun concrete doel is “een miljoen Amerikanen één procent van hun geld te laten investeren in lokale voedselsystemen, binnen tien jaar”. Of dat gaat lukken is natuurlijk de grote vraag. Maar een bekende website voor ondernemers, Entrepeneur.com, noemde het initiatief al “een van de vijf financiële trends van 2011.” Ook krijgt de beweging steun van bekende investeerders en bedrijven. In oktober houdt de beweging haar nationale bijeenkomst in San Francisco.

Bronnen: Slowmoney (via Ode)

Lees ook

Inspiratie voor een groene stad in 4800 seconden

5 tips om kinderen van groente te laten houden

Verdienen met je eigen stukje windmolen