Cholesterol staat bekend als boosdoener voor hart en bloedvaten en men wil er het liefst zo weinig mogelijk van binnenkrijgen. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook een belangrijke rol vervult in ons lichaam. ‘Als je werkelijk je LDL-Cholesterol kon elimineren, dan zou je sterven’, aldus onderzoeker Steve Riechman van de Texas A&M University in de VS.

LDL of HDL?

Cholesterol is de bouwstof voor cellen en hormonen, die grotendeels aangemaakt wordt in de lever. Ook een klein gedeelte komt binnen via voedsel. Er zijn twee soorten cholesterol. LDL staat bekend als het ‘slechte’ cholesterol, omdat het kan zorgen voor vernauwing van de aderen. De andere soort, HDL, voert het teveel aan LDL af naar de lever.  Het onderzoek van  Steve Riechman wijst aan dat er geen verhoogd risico op hart- en vaatproblemen bestaat zolang het bloed voldoende HDL’s bevat, ook al is het totale cholesterolgehalte hoog. Kortom, vooral de verhouding tussen de twee soorten cholesterol is van belang om geen dichtgeslibde aderen te krijgen.

Makkelijker spierherstel met cholesterol

Cholesterol – ook het ‘slechte’ LDL – is van belang voor ons lichaam. Het speelt onder andere een rol in het herstel van spiermassa. In het onderzoek volgden 52 mensen tussen de 60 en 69 jaar een intensief sportprogramma. Het bleek dat alleen de deelnemers met een hoog gehalte aan LDL enige verbetering van hun spiermassa kregen. Dit is belangrijk nieuws voor ouderen die te maken krijgen met verslapping van de spiermassa.

Daarnaast bleek dat LDL een hele nuttige rol speelt als vroege waarschuwer voor het lichaam. Wanneer er teveel LDL in het bloed is, is dat een signaal voor het lichaam dat er iets mis is, of dat nu komt door een slecht dieet, door roken, of door te weinig beweging. Mocht er dus sprake zijn van een te hoog cholesterolgehalte in je lichaam, dan is het zaak niet zozeer het LDL gehalte te verlagen, maar het HDL gehalte te verhogen door bijvoorbeeld volkoren producten te eten.

Bron: Texas A&M University, medischdossier.org

Foto: Pieter de Swart

Meer lezen?

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand