Foto: wikimedia commons

Windenergie heeft de toekomst als onuitputtelijke bron van energie. Dachten we. Nieuwe onderzoeken lijken er echter op te duiden dat we binnen 15 jaar het plafond bereiken van wat we aan energie uit de wind kunnen halen.

Deze pessimistische boodschap komt van journalist Kris de Decker. Hij vatte recent onderzoek naar windenergie samen en kwam tot de conclusie dat nieuwe onderzoeken veel pessimistischer zijn over de mogelijkheden van windenergie dan oudere onderzoeken.

De crux zit ‘m in nieuwe berekeningen. Oude onderzoeken vermenigvuldigden de hoeveelheid energie die een windmolen kan produceren met het aantal windmolens dat geplaatst kan worden op aarde. Zo kwam ze tot een te optimistische schatting. Ze rekenden namelijk niet mee dat wind die de ene windmolen aandrijft, niet nogmaals een andere windmolen kan aandrijven. Dat zou een van de fundamentele wetten van de natuurkunde schaden, de wet van behoud van energie.

Nieuwe onderzoeken rekenen anders: ze kijken hoeveel windenergie er maximaal op aarde beschikbaar is en verrekenen dan factoren die het opvangen van die windenergie onmogelijk maken. In diepzeeën, hooggebergtes of afgelegen woestijnen is het niet mogelijk of nuttig om windmolens te plaatsen.

Volgens een Spaanse studie kan er zo per jaar maximaal 1,1 TeraWat energie opgewekt worden uit wind. Dat is slechts 6% van het jaarlijkse energieverbruik van de wereld op dit moment. Zelfs bij maximale capaciteit (denk aan akkers en zeeën gevuld met windmolens) kan wind alleen nooit voldoende energie leveren, zeker niet als het wereldwijde energieverbruik blijft stijgen. De Spanjaarden berekenden verder dat gezien de huidige groei in productie van windenergie we in 15 jaar tijd al het maximale uit de wind zullen halen.

Toch is dit niet het hele verhaal. Duitse onderzoekers komen met dezelfde methoden tot een veel grotere capaciteit: 15 tot 30 TeraWat. Daarmee kunnen we dus nog wat langer door.

Wat moeten we met deze onderzoeken? Wat ons betreft geeft het grote verschil in berekenen  aan dat er de nodige slagen om de arm gehouden moeten worden en dat meer onderzoek en discussie van groot belang is. Daarbij blijft windenergie zeker een belangrijk bestanddeel van een schone energiemix. Misschien is het niet onuitputtelijk, maar 1,2 TW is nog steeds een gigantische bult energie. Laten we eerst eens proberen dat eruit te halen.

Lees het gehele inzichtvolle artikel op Lowtech Magazine (gevonden via Wereldburgers.tv)

Lees ook

Verdienen met je eigen stukje windmolen

Plantenbak wekt stroom op

Auto op koffie breekt wereldrecord