Bron: PoramapornN (flickr.com)

Azijn heeft onverwachte kwaliteiten. In tal van Thaise verloskunde- en gyneacologiepraktijken wordt het zure goedje dagelijks gebruikt om baarmoederhalskanker op te sporen. Het heeft de mogelijkheid om precancereuze letsels te vinden in de baarmoederhals. Deze letsels kunnen later baarmoederhalskanker veroorzaken.

Simpele procedure
De procedure is simpel: een verpleegster smeert de baarmoederhals in met azijn en de oplossing maakt risicozones wit. Indien er witte plekken ontstaan, kunnen ze direct worden bevroren. Dankzij de bevriezing van deze zones hebben kankercellen minder kans om zich te ontwikkelen. Deze methode is te vergelijken met een uitstrijkje. Hierbij schraapt een arts cellen van de binnenwand van de baarmoederhals die vervolgens worden onderzocht door een patholoog. Echter, de methode met azijn is vele malen goedkoper.

Belangrijke ontdekking
De ontdekking van deze goedkope methode verandert het verloop van baarmoederhalskanker in de armere landen compleet. In deze landen is deze vorm van kanker de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Echter, nu deze goedkope methode de kanker in een vroeg stadium opspoort, hoopt men dat het aantal sterfgevallen veel lager wordt. Net zoals ooit gebeurde bij de ontdekking van het uitstrijkje.

Bron: NYtimes

Lees ook
5 tips voor groener scheren
De supermarkt waar de klanten achter de kassa zitten
Verdien aan je stilstaande auto