Foto: Fisker Karma

1. De batterij van een elektrische auto gaat niet lang mee

Eén van de grootste angsten bij potentiële kopers van elektrische auto’s betreft de levensduur van het aanzienlijke batterij-pakket. Moet ik straks duizenden euro’s betalen als de duurste component van de auto het begeeft?
Naast die kosten vrezen bewuste consumenten ook milieuschade wanneer de batterij op de afvalbelt eindigt. Maar beide aannames zijn niet waarschijnlijk.

In verschillende Amerikaanse staten komen auto’s alleen met langjarige garanties in aanmerking voor de financieel aantrekkelijke lage emissiestatus. Fabrikanten houden hier rekening mee. De batterij in het Nissan Leaf-pakket heeft bijvoorbeeld een garantie voor 8 jaar of 161.000 kilometer, afhankelijk welke van de twee het eerst relevant is.
De kans dat een batterij op de afvalbelt komt, is eveneens gering, want bijna alle autofabrikanten hebben hun handtekening gezet onder recyclingprogramma’s. Verwacht wordt bovendien dat batterijen van elektrische auto’s een tweede leven krijgen als backup voor hernieuwbare energie. Denk aan het opslaan van energie die ’s nachts wordt opgewekt met een windmolen, zodat je deze overdag kunt gebruiken.

2. Met plug-in hybride’s kom je niet ver

Plug-in hybride’s waarvan de elektrische batterij een bereik hebben van 24 tot 64 kilometer, worden nogal eens onterecht ingedeeld in de categorie ‘Elektrische auto’s met een kort bereik’. Maar ook als de elektrische kilometers van deze auto’s op zijn, kan de auto nog minimaal 500 kilometer rijden op de benzinemotor, die werkt als bij een standaard hybride (bijvoorbeeld bij de Toyota Plug-In Hybrid) of als generator van de elektrische motor (bijvoorbeeld bij de Chevrolet Volt). Van de overschakeling naar de benzinemotor merk je niets, zelfs je haar gaat er niet van in de war.

3. Er zijn geen oplaadpunten voor elektrische auto’s

80% van het opladen van elektrische auto’s gebeurt thuis. Opladen bij een publieke laadpaal moet je zien als je back up, wanneer je last krijgt van accute bereikstress. En hoewel er nu nog geen netwerk van oplaadstations is, zal dit niet lang meer duren. De laadpalen schieten als paddestoelen uit de grond. Er worden zelfs geheime feestjes bij gehouden.

4. Elektrische auto’s zijn niet goedkoper

Elektrische auto’s lijken op het eerste gezicht niet goedkoop, met prijzen voor gezinsauto’s vanaf €26.000. Maar als ‘early adopter’ van deze nieuwe technologie word je door de overheid voorlopig bijvoorbeeld beloond met belastingvoordelen: je betaalt géén wegenbelasting en je betaalt, in elk geval tot 2016, 0% bijtelling.

Daarnaast kun je met elektrische auto’s ‘goedkoop tanken’. Volgens een rekensommetje van elektrischeautoadviezen.nl bepaar je 75% op de kosten van het brandstofgebruik.

Verder zijn de onderhoudkosten van een elektrische auto veel lager. Ze hebben geen versnellingsbak, er hoeft geen motorolie in, je hoeft geen bougies te wisselen. En aangezien alleen de bewegende delen slijten, zijn dat bij een elektrische auto vooral de banden en de remmen. Volgens de website Mother Nature’s Network kost een benzine-auto die 11l/100km rijdt 20 cent per kilometer in onderhoud, een vergelijkbare elektrische auto 3 cent.

Bronnen: Mother Nature’s Network en hetkanWel

Lees ook:

Goedkoop rijden in een elektrische auto

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop

Dit gaat het kabinet doen met de bijtelling van zuinige auto’s