Bron: WOAW (Flickr.com)

Na een borstamputatie is het mogelijk om een borstprothese te krijgen. Dit wordt vaak gedaan met een inwendige siliconenprothese en gebruik van eigen huid en vet. Dankzij een baanbrekende nieuwe techniek voor borstreconstructie, kan een borstreconstructie nu met varkensleer worden gedaan.

Interne beha
Het is gebleken dat patiƫnten na een reconstructie met eigen vet en huid nog vaak grote littekens hadden en dat er een langere hersteltijd nodig was. Daarnaast was het cosmetisch gezien ook vaak een teleurstelling: de ene borst ging hangen en ziet het er niet natuurlijk uit.

Met de varkensleer-techniek worden interne implantaten nog steeds gebruikt om de borst weer op te bouwen, maar de varkensleer werkt als een interne beha. Hierdoor beweegt en hangt de implantaat op een natuurlijke manier. Douglas Macmillan, chirurg in Nottingham City Hospital: “Na verloop van tijd is het varkensleer niet te onderscheiden van het eigen weefsel van de patiĆ«nt. Het zal ontspannen en rekken, net als een normale, gezonde, menselijke huid.”

Goedgekeurd in Europa
Deze nieuwe techniek werd voor het eerst gebruikt voor hernia-operaties en borstreconstructies in de Verenigde Staten. In 2008 werd de werkwijze goedgekeurd in Europa. Later dat jaar werd de eerste varkensleer-borstreconstructie uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe zijn er daar 1200 borstreconstructies uitgevoerd op deze manier.

Bron: DailyMail.co.uk, news24.com

Lees ook
Grappige tweets over bezetting Wall Street
1000+ mensen aangemeld voor bezetting beursplein
Win en verwen jezelf met rozen