Door Jurriaan Kamp

Sinds ik chef van de economische redactie van NRC Handelsblad ben geweest, weet ik dat recessies voornamelijk een product van angst zijn. Er zijn natuurlijk altijd objectieve factoren zoals vraag en aanbod. Het is een feit dat de Grieken teveel geld hebben geleend, zelfs zoveel, dat ze dit misschien nooit terug kunnen betalen. Het is ook een feit dat bepaalde banken meer geld aan Griekenland hebben uitgeleend dan gezond was voor hun eigen balans. Maar het is, bijvoorbeeld, ook een feit dat het Griekse bruto binnenlands product maar net iets meer dan 3 procent van het BBP van de Europese Unie bedraagt. Het is onmogelijk dat Griekenland de EU omhaalt, en laat staan de wereldeconomie.

En toch is het heel goed mogelijk dat de westerse wereld opnieuw in een nieuwe pijnlijke recessie stort. En als dat gebeurt, hebben we die ramp zelf gecreëerd.

Biologen leren ons dat ons lichaam wordt bestuurd door een delicaat evenwicht tussen genen die groei voortbrengen en genen die beschermen. We hebben vooral groei, reproductie en uitbreiding nodig, maar soms, in gevaarlijke omstandigheden, moeten we onszelf beschermen. In zulke omstandigheden sluiten onze lichamen zichzelf af, en bewegen we ons van de bedreigende prikkel vandaan. Biologen spreken over de modus “vechten of vluchten”. En we moeten ons bewust zijn van dit kritieke beginsel: we kunnen niet tegelijkertijd groeien en onszelf beschermen. Zodra we in de afgesloten beschermende modus zitten, kunnen we niet meer groeien. Dit is precies waarom het zo moeilijk is dieren te fokken in een dierentuin. En dit is waarom onze gezondheid op de lange termijn baat heeft bij situaties zonder angst en stress. Zulke situaties bedreigen onze gezondheid omdat ze de productieve processen in ons lichaam een halt toeroepen.

In samenlevingen is dit niet anders. Zoals cellen in ons lichaam schipperen tussen groei en bescherming, is er ook een wisselwerking tussen individuen in een maatschappij en economie. Dus als angst zich verspreidt in een maatschappij, sluiten individuen zich af. Het is heel simpel: Als ik hoor dat we door Griekenland in een nieuwe recessie kunnen belanden, word ik angstig, en besluit ik die nieuwe auto maar niet te kopen, ondanks het feit dat ik nog steeds evenveel spaargeld op mijn bankrekening heb staan.

Erger nog, mijn buurman zou wel eens hetzelfde besluit kunnen nemen, om dezelfde reden. En zo creëren we een recessie terwijl er geen nodig was.

Media spelen een belangrijke rol hierin, want zij bombarderen de samenleving met slecht nieuws over Griekenland en andere nare feiten en cijfers over de economie. Het goede nieuws is echter dat we steeds meer zelf nieuws delen via social media. En onderzoek wijst uit dat we veel liever positieve en inspirerende verhalen delen dan kommer en kwel.

Daarom denk ik dat er een heel gezond antwoord mogelijk is op de huidige economische angsten. Laten we een nieuwe website maken: www.wedontwantarecession.com.

Ik heb het gecheckt, het domein is nog vrij.

We kunnen daar verhalen delen over waarom we doorgaan met leven zoals we het liefst doen. Waarom we blijven geloven in vooruitgang en positieve verandering. Waarom we liever voor hoop kiezen in plaats van angst. En dan, voorspel ik, wenden we de opdoemende recessie af.

Jurriaan Kamp richtte in 1995 samen met zijn vrouw Helene de Puy het tijdschrift Ode op. Daarvoor was hij redacteur, correspondent in Zuid-Azie en Economieredacteur bij NRC Handelsblad. Hij is auteur van Klein geld. Hoe vijftig dollar de wereld verandert en Omdat mensen ertoe doen.

Foto:Johnathan Nightingale, Flickr.com

Lees ook
Voor geld is alles te koop behalve betekenis.

Moet je een zwerver geld geven?

De kracht van hoop

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand