Foto: Marissa Orton, Flickr

Je kunt nu uitrekenen hoeveel slaven aan de slag zijn voor jouw dagelijkse levensstijl. In navolging van andere voetafdruk sites waar je bijvoorbeeld je ecologische voetafdruk kunt testen, gaat slaveryfootprint.org na hoeveel mensen onder erbarmelijke omstandigheden voor jou aan de slag zijn.

Je moet eerst een uitgebreide vragenlijst invullen. Je locatie, de grootte van je huis, de hoeveelheid kleren die je hebt, je eetgewoontes, alles wordt gecheckt en berekend. En nee, je bent er niet als je alleen maar Tony Chocoloney chocolade koopt. Ook achter andere producten zit veel slavenargbeid, aldus slaveryfootprint: “Die smartphone, die t-shirt, computer, kop of koffie… dat is spul dat we kopen en het komt van slaven vandaan. Slavernij zit in de keten van bevoorrading. En die keten houdt meer mensen in slavernij dan ooit in de geschiedenis.” 27 miljoen slaven zouden er op de wereld zijn.

Het vervelende van de footprint is dat ze geen makkelijke tips geven om verkeerde producten te mijden. Volgens de site slavernij moeilijk zichtbaar te maken. Het gebeurt op de velden, de mijnen en achterbuurten waar het moeilijk is om controle te houden. Wat je wel kunt doen is navraag doen: vraag je favoriete shops en winkels waar hun materialen vandaan komen en hoe ze gemaakt zijn. Met een speciale app voor Android en iPhone kun je dat gemakkelijk doen.

De site rept met geen woord over “fairtrade” producten. Hoewel ik niet weet of het fairtrade keurmerk 100% garantie tegen slavernij is, zijn spullen met dit keurmerk een goed begin om je afhankelijkheid van slaven te verminderen.

Lees ook

1000+ bezetters voor Beursplein 5

Makkelijk duurzaam winkelen met de shopgids

Zelfs baby’s weten het verschil tussen goed & fout