Bron: JenK (Flickr.com)

Is Starbucks eindelijk in Nederland, kunnen we er over een paar jaar geen Venti-sized bakken koffie meer kopen. Starbucks waarschuwt namelijk dat de wereldkoffievoorraad bedreigd wordt door klimaatverandering.

In een telefonisch interview met de Engelse kwaliteitskrant The Guardian zegt Jim Hanna, directeur duurzaamheid bij Starbucks, dat hun koffieboeren nu al de effecten van klimaatverandering beginnen te zien, in de vorm van zware orkanen en resistente insekten die de opbrengst van de gewassen verlagen.

Starbucks bereidt zich daarom voor op de mogelijkheid dat de wereldvoorraad koffie serieus onder druk komt te staan. “Wat we zien is, als we 10,20 en 30 jaar vooruit kijken, is een serieus gevaar voor onze voorraadketen, de Arabica koffieboon.”

Volgens Hanna hebben de leveranciers van Starbucks, die voornamelijk in Centraal Amerika zitten, nu al last van veranderende regenvalpatronen en zwaardere aantasting van gewassen door insecten.

Zelfs gerenommeerde boerderijen hebben te maken met lagere opbrengsten, wat hen er van kan weerhouden om koffie in de toekomst te verbouwen. Dit zal de koffievoorraad verder onder druk zetten.

Het is niet de eerste keer dat klimaatverandering een serieuze bedreiging voor de Arabica koffieboon wordt genoemd. hetkanWel berichtte al eerder dat ons dagelijkse bakkie troost waarschijnlijk duurder wordt door klimaatverandering. Maar dit is wel de eerste keer dat de wereldleider op het gebied van branden en verhandelen van koffie zich openlijk zorgen maakt.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Duurzaam ondernemen. Dat levert op.

Voortaan weet je precies waar je kraanwater kunt bestellen

Test jezelf: wat weet jij over geweld?