Foto: PoiseonBild & Text, Flickr

De tijd dat obers je glazig aankeken als je over vegetarisch of biologisch eten begon, ligt achter ons. Maar nog lang niet alle restaurants zijn duurzaam. Vraag voor bewuste consumenten is nu dus: waar kan ik milieuvriendelijk en eerlijk eten? Want vragen naar bijvoorbeeld kraanwater word je nog lag niet overal in dank af genomen. Daarom beoordeelt vergelijkingssite iens.nl restaurants voortaan ook op duurzame kenmerken.

De website wil samen met Milieu Centraal en onderzoeksbureau dineren duurzamer maken. Restaurants kunnen daarvoor een duurzaamheidsprofiel invullen. Al 210 restaurants hebben dit gedaan. Zo worden restaurants gestimuleerd om klanten te informeren over hun duurzame activiteiten.

Wie een restaurant zoekt, kan in het uitgebreide zoekformulier als ‘bijzonder zoekcriterium’ de wens invullen om duurzaam te dineren. Het zegt overigens wel iets over de stand van duurzaamheid in ons land dat we slaafvrij, natuurlijk en gezond eten, een bijzonder criterium vinden.

Mijn favoriete restaurant in Utrecht, Jasmijn & Ik,  blijkt een score van 8.0 voor het eten te hebben, en een durzaamheidsscore van 56%.  Deze score is bepaald aan de hand van de criteria als het aanbieden van kraanwater,  vegetarische gerechten op het menu, gebruik van biologische en fairtrade producten, en dierenwelzijn.

Iens Boswijk, oprichtster van iens.nl: “De ambitie is dat het profiel in de loop der tijd nog meer uitbreiding krijgt. Deze eerste versie laat alleen de dingen zien die zichtbaar zijn voor de gast. Zaken als groene stroom en gescheiden afval zijn minstens zo waardevol maar zijn bewust nog niet in het huidige profiel opgenomen. Die zijn namelijk niet zichtbaar voor de klant. We hopen dat de komende tijd nog veel meer restaurants aanhaken.”

Zin om vanavond uit eten te gaan? Zoek een duurzaam restaurant bij jou in de buurt.

Bronnen: Club van 30 en Telegraaf

Lees ook:

Eerste groene gids voor Nederland

9 tips: goedkoop en warm de winter in

Man bouwt eigen Hobbit-huis voor minder dan €4000