Foto: palmar via stock.xchng

Je wasmachine een tikkie terug. Een bekende reclame waarin wordt aangeraden om minder heet te wassen. Beter voor het milieu en met de huidige wasmiddelen is heet wassen bovendien niet nodig. Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat er door wasmiddel ook chemicaliën in het milieu terecht komen?

Jaarlijks kopen Nederlands 150 miljoen kilo wasmiddelen. Uit onderzoek van Siemens blijkt dat bijna negentig procent van de consumenten een verkeerde dosis wasmiddel gebruikt, het merendeel hiervan gebruikt teveel. Overigens is te weinig wasmiddel ook niet goed, want daardoor kunnen bacteriën in de wasmachine achter blijven of wordt je kleding niet voldoende schoon.

Wasmiddel bestaat uit wasactieve stoffen, ontharders, vulmiddelen, geurstoffen (parfum), bleekmiddel en schuimregelaars. Al deze stoffen belasten het milieu. Vooral synthetische tensiden op basis van aardolie die erg in trek zijn sinds de jaren vijftig zijn moeilijk afbreekbaar. Beter zijn tensiden van plantaardige grondstoffen die op biologische wijze zijn geteeld.

Ecologische wasmiddelen
Kies bij voorkeur een wasmiddel met een Eko-keurmerk. Bijvoorbeeld: EcoLine, BioClean, Sonett, Klok Eco (bij de meeste supermarkten verkrijgbaar) en Ecover (let op: Ecover kwam in opspraak vanwege proeven op watervlooien). Ecologisch wasmiddel is op basis van plantaardige grondstoffen en daardoor goed afbreekbaar. Geen biowinkel in de buurt? Google eens, er bestaan webshops waar je deze producten kunt bestellen.

Wasmiddelenvervangers
Ooit van Ecowasballen gehoord? Er bestaan verschillende soorten zoals hervulbare ballen met ioniserende balletjes die de wateroppervlakte spanning verlagen en daardoor je kleding reinigen of een bal waarin je nog wel wasmiddel stopt maar minder dan normaal. In India gebruiken ze al eeuwen wasnoten. Wanneer die in contact komen met water ontstaat er zeepvorming. Dit is plantaardig en biologisch afbreekbaar. Deze producten kun je meestal bij de natuurvoedingswinkel kopen of bij gespecialiseerde webshops.

Reguliere wasmiddelen
Geen zin in wasballen of ecologische producten en hou je het liever bij reguliere middelen? Hieronder tips hoe ook jij aan het milieu kunt denken:

  • Let op dat er geen sulfaten of NTA in je wasmiddel zit. Sulfaat tast rioolbuizen aan en NTA lost zware metalen in slib op. Kies voor zeoliet, sasil (NAS), citraat of soda.
  • Neem geen totaalwasmiddel. Vaak bevat die bleekmiddel op basis van het voor het waterleven agressieve perboraat en schadelijke hulpstoffen zoals fosfonaten en EDTA. Percarbonaat is wel oké.
  • Kies voor compactpoeder in plaats van wasmiddel in een fles. Vloeibaar wasmiddel heeft een hoog gehalte aan synthetische tensiden en zit in een plastic fles wat weer extra afval is.

Algemene wastips:

  • Gebruik zuinig, maar niet te weinig (denk: nét even iets minder dan wat er op de verpakking van reguliere wasmiddelen staat).
  • Was niet onnodig lang als je was niet vies is.
  • Was alleen als je wasmachine vol genoeg is (er moet nog een samengebalde vuist tussen passen).
  • Kies voor een ecologische vlekkenverwijderaar, week het wasje van te voren in een badje met soda of gebruik ouderwetse ossengalzeep.
  • Gebruik liever geen wasverzachter. Ondanks dat de écht milieuvervuilende stoffen (DSDMAC) niet meer worden toegepast, bevatten ze nog steeds schadelijke stoffen voor het milieu. Bovendien reageren sommige mensen gevoelig op wasverzachter. Voeg bij de spoelbeurt een beetje azijn toe, hang je was lekker buiten of droog het in de droger. Op die manier heb je geen wasverzachter nodig.
  • Was de meeste was op een lage temperatuur, maar draai je machine dan wel eens in de zoveel tijd ‘leeg’ met eventueel een beetje azijn op 95 graden om bacteriën te doden. Houd je apparaten sowieso schoon, daardoor gaan ze langer mee.
  • Kies voor een wasmachine met een A-label. Die is zuiniger in stroom en waterverbruik. Doe wanneer je een nieuwe machine overweegt eens research naar de prijs-kwaliteitverhouding van merken en hun producten. Kies voor kwaliteit zodat je apparaat langer meegaat.