jeans
Een goede spijkerbroek lijkt al snel duurzaam, je doet er immers jaren mee. Maar is zo’n spijkerbroek ook duurzaam gemaakt? Niet elke kledingfabrikant gebruikt biologisch katoen en niet elke spijkerbroek wordt door een fatsoenlijk betaalde arbeider vervaardigd.

Als je weet dat je spijkerbroek eco- en mensvriendelijk is gemaakt en via je kledingkeuze een steentje bij wilt dragen aan een betere wereld, bekijk dan vooral de collecties van deze echte eco-spijkerbroekmerken eens.

1. Eco-spijkerbroekmerken: Kuyichi

Kuyichi verkoopt de meest eco-vriendelijke spijkerbroeken die in Nederland verkrijgbaar zijn. Het bedrijf scoort vooral goed op milieubeleid: spijkerbroeken van dit merk worden gemaakt van 72 procent biologisch katoen en 65 procent van de totale hoeveelheid rauw materiaal is geclassificeerd als erg milieuvriendelijk door Made-By, een organisatie die zich inzet voor een meer duurzame mode-industrie.

2. Eco-spijkerbroekmerken: Mud Jeans

Het Nederlandse merk Mud Jeans scoort vooral goed op arbeidsomstandigheden: voor arbeid en producten wordt een eerlijke prijs betaald. Mud Jeans spijkerbroeken worden gemaakt van biologische en gerecyclede materialen en hebben zo een minimale negatieve impact op het milieu.

3. Eco-spijkerbroekmerken: ONLY

ONLY is niet alleen fashion-forward, maar ook nog eens duurzaam. Het bedrijf probeert de CO2-uitstoot tijdens het productieproces te verlagen en verwacht hetzelfde van haar leveranciers. Of jouw ONLY spijkerbroek ook echt van biologisch katoen gemaakt is, kun je zien aan het label. Het bedrijf gebruikt namelijk nog niet in al haar producten biologisch katoen.

4. Eco-spijkerbroekmerken: Hemp & Company

Spijkerbroeken van Hemp & Company zijn onder meer gemaakt van hennep. Milieuvriendelijk en erg duurzaam. Het aantal Nederlandse verkooppunten van Hemp & Company is beperkt, maar als je in het buitenland een winkel tegen komt, kun je met een gerust hart binnenstappen.

5. Eco-spijkerbroekmerken: Cheap Monday

Duurzaam geproduceerde spijkerbroeken zijn vaak duurder dan ‘gewone’ spijkerbroeken. Cheap Monday wil mode, een lage prijs en duurzaamheid juist met elkaar combineren. Bijvoorbeeld door voor het einde van dit jaar tenminste 11 procent van het katoen dat in de collectie gebruikt wordt duurzaam te produceren en toch dezelfde lage prijzen te handhaven.

6. Eco-spijkerbroekmerken: Acne

Wie vooral belangrijk vindt dat een spijkerbroek niet door kleine kinderhandjes vervaardigd is, zit goed met Acne. Het Zweedse bedrijf hanteert de gedragscode van de Fair Wear Foundation. Kinderarbeid of anderszins gedwongen arbeid is daarmee volledig uitgesloten.

7. Eco-spijkerbroekmerken: Nudie Jeans

Spijkerbroeken van Nudie Jeans worden gemaakt in Italië, van grondstoffen uit Italië, Japan, de Verenigde Staten en Turkije. Ook dit bedrijf houdt zich aan de gedragscode van de Fair Wear Foundation en rapporteert jaarlijks over de inspanningen om haar spijkerbroeken duurzaam te houden.

8. Eco-spijkerbroekmerken: Levi’s

Wie deze klassieker in de kast heeft hangen, hoeft er voorlopig nog geen afscheid van te nemen. Levi Strauss & Co streeft naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering en wil zelfs volledig overstappen op hernieuwbare energie. Het bedrijf is bovendien aangesloten bij het Better Cotton Initiative (BCI), Dat wil zeggen dat tijdens de productie van de gebruikte katoen slechts beperkt gebruik wordt gemaakt van ongediertebestrijding, kunstmest en water.

9. Eco-spijkerbroekmerken: Chasin’

Last but not least: het Nederlandse merk Chasin’. In de afgelopen jaren is het bedrijf steeds duurzamer gaan werken en dit jaar heeft het zich aangesloten bij Made-by. Dit moet ervoor zorgen dat de spijkerbroeken van het merk in de toekomst nog duurzamer worden. Een nadeel: Chasin’ maakt op dit moment alleen nog maar broeken voor mannen.

Bronnen: Rankabrand.nl, Made-by, Fair Wear Foundation