joiseyshowaa, Flickr.com

joiseyshowaa, Flickr.com

Is het kopen van een nieuwe, milieuvriendelijke auto echt veel beter voor het milieu, of kun je beter je eigen oude auto helemaal afrijden, voor je een nieuwe koopt?

Productie vs. recycling
Uit een onderzoek dat Toyota in 2004 liet uitvoeren, bleek dat de CO2-uitstoot van een auto gedurende de levensduur voor 28 procent ontstaat tijdens de fabricatie en het transport naar de dealer. Voor een milieuvriendelijke Prius betekent dit dat de auto al het equivalent van bijna 3800 liter brandstof verbruikt heeft, voor er ook maar een kilometer mee gereden is. Langer doorrijden met een oude auto zorgt ervoor dat die initiële uitstoot tijdens de productiefase wordt uitgesmeerd over een langere periode.

Nieuwe vs. oude techniek
Dankzij nieuwe technieken zijn veel auto’s die nu geproduceerd worden zuiniger dan auto’s die twintig jaar geleden van de band rolden. Bovendien wordt meer gelet op de CO2-uitstoot, wat een auto ook milieuvriendelijker maakt. Aan de andere kant: auto’s hebben tegenwoordig meer accessoires en opties dan vroeger, en die accessoires en opties maken auto’s zwaarder. De auto verbruikt dan soms alsnog meer brandstof, waardoor de milieubelasting verhoogd wordt.

Batterijen vs. brandstof
Hybride en elektrische auto’s verbruiken minder brandstof, omdat ze (gedeeltelijk) elektrisch kunnen rijden. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Hier staat tegenover dat deze auto’s een niet milieuvriendelijke accu gebruiken én twee motoren onder de motorkap hebben. Dat betekent een twee keer zo hoge uitstoot tijdens de productiefase.

Nieuw vs. gebruikt
Voor wie het afrijden van een oude auto geen optie is, is er nog een mogelijkheid: schaf een gebruikte, milieuvriendelijke(re) auto aan. Dit verlengt de gebruiksduur van een auto, waardoor de milieubelasting van de productie per saldo lager wordt. Bovendien verbruikt zo’n nieuwere auto vaak minder brandstof, waardoor de CO2-uitstoot lager is dan voor een oude auto. En ook niet onbelangrijk: de aanschafprijs ligt lager dan voor een nieuwe wagen.

Bronnen: Wired.com, Toyota,

Lees ook:
4 hardnekkige misverstanden over elektrische en hybride auto’s
Duurzame highlights: Zon helpt hoofd koel te houden in de auto
Duurzaam ondernemen. Dat levert op